Obsługiwane przez usługę Blogger.

Königsberger Klopse (klopsy królewieckie)

By 10:15 ,

Nazwa tej potrawy pochodzi od miasta Königsberg (obecnie Kaliningrad), który dawniej był częścią Prus Wschodnich, a następnie – do 1945 roku – Niemiec. Danie to zyskało jednak popularność w całym kraju. W czasach NRD próbowano zabronić używania oryginalnej nazwy potrawy na rzecz „kochklopse” (czyli po prostu „gotowanych klopsików”), aby nie budzić skojarzeń z utraconymi ziemiami i tym samym porażką Niemiec. Jak widać bez sukcesu, bo nazwa Königsberger Klopse funkcjonuje do dziś i jest to całkiem popularna potrawa. Nic dziwnego, bo jest to wyjątkowo smaczny pomysł na klopsiki. Zawiesisty sos kaparowy z dodatkiem śmietany i żółtka bardzo przypadł nam do gustu i na pewno będę wracać do tego przepisu :) 

Photobucket 

KLOPSY KRÓLEWIECKIE 
(4 porcje)
500g mielonego mięsa (w oryginale cielęciny, ale może być też wieprzowo-wołowe), 
1 cebula, 
1 czerstwa kajzerka, 
1 duże jajko, 
4 fileciki anchois, 
1 łyżeczka suszonego majeranku,
skórka otarta z ½ cytryny, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oleju

wywar: 
1 litr rosołu lub bulionu mięsnego, 
1 liść laurowy, 
1 łyżeczka ziela angielskiego, 
1 cebula w ćwiartkach 

sos: 
1 solidna łyżka masła, 
1 czubata łyżka mąki, 
100ml białego wina, 
1 łyżka musztardy, 
3 łyżki kaparów, 
sok z ½ cytryny (dałam mniej), 
1 łyżeczka cukru, 
100g śmietany 18%, 
1 żółtko 


Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Fileciki anchois drobno posiekać. 
Mięso przełożyć do miski, dodać dokładnie odciśniętą bułkę, cebulę, anchois, jajko, skórkę z cytryny i pozostałe przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować około 12-15 pulpetów. 
Rosół zagotować w garnku razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Zmniejszyć ogień, włożyć klopsy i gotować 10-12 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i odłożyć na bok.
Około 500ml rosołu po gotowaniu klopsów przecedzić przez sitko i zachować do sosu. 
W szerokim rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Gdy lekko się zasmaży, cały czas mieszając trzepaczką, powoli wlać ¾ rosołu, a następnie wino. Dodać musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami rosołu i delikatnie gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać żółtko rozmieszane z resztą rosołu, cały czas mieszając. Włożyć klopsy do sosu i pozostawić na około 10 minut. 

Klopsy królewieckie podaje się najczęściej z ziemniakami, rzadziej z ryżem. 


(na bazie przepisu stąd, z moimi małymi zmianami)
 
Kuchnia Niemiecka

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Klopsy w takim sosie są rewelacyjne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię sos kaparowy, jest wspaniały:) Dziękuję za kolejny smaczny wpis do akcji:)

    OdpowiedzUsuń