Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety jagnięce z tymiankiem

By 15:26

Nigdy dotąd nie jadłam jagnięciny... i nie wiedziałam, co traciłam :) 
Na mój jagnięcy debiut celowo wybrałam prosty przepis, tak aby nie tłamsić naturalnego smaku mięsa pod tysiącem przypraw i zawiesistym sosem. Postawiłam na krótko smażone kotlety jagnięce, uprzednio marynowane w tymianku, winie i czosnku. Mięso okazało się niezwykle miękkie i delikatne, a przy tym wspaniale aromatyczne. 
Ogromna szkoda, że jagnięcina nie jest w Polsce popularna, bo bardziej opłaca się wysyłać mięso na eksport do Niemiec i Włoch, a na nasz rodzimy rynek trafia tak niewielka ilość i to w wysokich cenach. Pozostaje mieć nadzieję, że z czasem ta sytuacja będzie się zmieniać na lepsze. 

 

KOTLETY JAGNIĘCE Z TYMIANKIEM 
(2 porcje) 
2 kotlety jagnięce z kością lub bez, 
1 kieliszek czerwonego wina, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżka świeżego tymianku, 
sól morska, 
świeżo mielony pieprz, 
oliwa i masło do smażenia, 
tymianek do dekoracji 

Umyte i osuszone kotlety natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć w misce, polać winem i odstawić na kilka godzin do lodówki. 
Po tym czasie osączyć z marynaty na papierowych ręcznikach i smażyć na dużym ogniu na mieszance oliwy i masła, po 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. 
Przed podaniem udekorować tymiankiem. 


(przepis z magazynu "Kuchnia")

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ciekawy przepis,zwłaszcza ten tymianek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jagnięcinę jadłam tylko kilka razy w życiu, ale od razu się zakochałam!

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam w Grecji. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie-;))

    OdpowiedzUsuń