Obsługiwane przez usługę Blogger.

Karkówka pieczona w sosie - najłatwiejsza :)

By 17:34 , ,

To chyba jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie mięsa, jakie widziałam. Z takim przepisem powinien poradzić sobie każdy. 
Gdy przeczytałam listę składników marynaty, nie miałam wątpliwości, że mi posmakuje, ponieważ jest ona bardzo zbliżona do jednego z moich ulubionych sosów. I jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, to z pewnością przypadnie do gustu i Wam :)

Photobucket 

KARKÓWKA PIECZONA W SOSIE 
5-7 plastrów karkówki, 
½ szklanki wody, 
½ szklanki brązowego cukru, 
¼ szklanki sosu sojowego, 
¼ szklanki ostrej musztardy (np. dijon, ewentualnie sarepskiej), 
1,5 szklanki pikantnego ketchupu, 
4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 
5 liści laurowych, 
sól i pieprz 

Plastry karkówki umyć, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać razem (ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie zostawić w całości) i powstałym sosem zalać mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. 


(przepis amidalli)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis,chętnie wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry, szybki i super łatwy! Wszystkim smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. mięso musi być pokryte sosem? mam duże naczynie żaroodporne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być, inaczej mięso wyschnie. Najlepiej zrobić więcej sosu albo w ogóle wszystkiego zrobić więcej (i mięsa, i sosu), najwyżej będzie na 2 dni albo na dokładkę.
      Nie wiem o jak dużym naczyniu piszesz, ale moje (to na zdjęciu) ma 30cm długości i było OK. :)

      Usuń