Szwecja. Ziemniaki Hasselback
Szwedzka nazwa „hasselbackpotatis” wywodzi się od hotelu Hasselbacken w Sztokholmie, w którym pierwsy raz te ziemniaki podano. Były na tyle oryginalne, że ich sława rozeszła się na inne kraje :) No i musieliśmy jednogłośnie przyznać, że zasłużenie – ziemniaki przyrządzone w ten sposób wyglądają nie tylko elegancko, ale i są bardzo smaczne :)
ZIEMNIAKI HASSELBACK
- 8-12 ziemniaków (zależnie od wielkości),
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki startego sera żółtego,
- 2-3 łyżki okruchów z pieczywa,
- sól
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C.
Obrane ziemniaki kłaść pojedynczo na drewnianej łyżce i ostrym nożem robić pionowe nacięcia co 2-3 mm. Łyżka zatrzyma nóż i ostatecznie ziemniak będzie pokrojony w ¾ swojej wysokości. Układać pociętą stroną do góry w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Rozpuścić połową masła i polać nim ziemniaki, a następnie posypać solą. Po 30 minutach ziemniakami polać pozostałym masłem i piec kolejne 30 minut. Następnie posypać ziemniaki okruszkami z pieczywa i tartym serem. Zapiekać kolejne 15 minut.
7 komentarze
no proszę, chwyt z łyżką tak oczywisty, a nie wpadłabym na niego :) super!!!
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie się prezentują. Pycha :D
OdpowiedzUsuńProste, apetyczne i bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pysznie wyglądają te ziemniaczki.Nie jadłam jeszcze takich.
OdpowiedzUsuńJa też je robiłam kiedyś, wspaniały sposób na pieczone ziemniaki - nie wiedziałam, że pochodzi ze Szwecji!
OdpowiedzUsuńKurczę taki prosty przepis a tak apetycznie to wygląda. Chyba wiem co będzie jutro na obiad. :)
OdpowiedzUsuńbardzo popularne w Szwecji. Tez je czesto robie
OdpowiedzUsuń