Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwecja. Ziemniaki Hasselback

By 16:30 , , , ,

Szwedzka nazwa „hasselbackpotatis” wywodzi się od hotelu Hasselbacken w Sztokholmie, w którym pierwsy raz te ziemniaki podano. Były na tyle oryginalne, że ich sława rozeszła się na inne kraje :) No i musieliśmy jednogłośnie przyznać, że zasłużenie – ziemniaki przyrządzone w ten sposób wyglądają nie tylko elegancko, ale i są bardzo smaczne :)

 




ZIEMNIAKI HASSELBACK
(na 4 porcje)
  • 8-12 ziemniaków (zależnie od wielkości),
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • 2-3 łyżki okruchów z pieczywa,
  • sól

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C.
Obrane ziemniaki kłaść pojedynczo na drewnianej łyżce i ostrym nożem robić pionowe nacięcia co 2-3 mm. Łyżka zatrzyma nóż i ostatecznie ziemniak będzie pokrojony w ¾ swojej wysokości. Układać pociętą stroną do góry w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Rozpuścić połową masła i polać nim ziemniaki, a następnie posypać solą. Po 30 minutach ziemniakami polać pozostałym masłem i piec kolejne 30 minut. Następnie posypać ziemniaki okruszkami z pieczywa i tartym serem. Zapiekać kolejne 15 minut.

 
 

 

 




Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. no proszę, chwyt z łyżką tak oczywisty, a nie wpadłabym na niego :) super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetycznie się prezentują. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, apetyczne i bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie pysznie wyglądają te ziemniaczki.Nie jadłam jeszcze takich.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też je robiłam kiedyś, wspaniały sposób na pieczone ziemniaki - nie wiedziałam, że pochodzi ze Szwecji!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę taki prosty przepis a tak apetycznie to wygląda. Chyba wiem co będzie jutro na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo popularne w Szwecji. Tez je czesto robie

    OdpowiedzUsuń