Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z soczewicy i koziego sera

By 16:18 , ,

Ta sałatka nie mogła mi nie smakować: jest w niej wszystko, co lubię. Dzięki soczewicy i jajku jest sycąca, a dzięki rukoli i serowi – wyrazista w smaku. Doskonała opcja na drugie śniadanie lub kolację :) 
Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej i znalazłam go w książeczce „Cymes & Kugiel”.

 Photobucket 

SAŁATKA Z SOCZEWICY I KOZIEGO SERA 
(1 porcja) 
1/3 szklanki ugotowanej soczewicy, 
posiekana cebulka dymka, 
1 garść rukoli lub roszponki, 
ok.30g pokruszonego sera koziego, 
2-3 jajka przepiórcze (dałam 1 jajko kurze), 
sos: 
1 łyżka oliwy, 
1 łyżeczka czerwonego octu winnego (dałam biały), 
½ ząbka czosnku, 
szczypta mielonej gorczycy, 
sól i pieprz 

Podane składniki na sos wymieszać razem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić. Soczewicę wymieszać z rukolą i dymką, polać sosem i jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem posypać serem i udekorować jajkiem. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze