Likier czekoladowo-piernikowy
Mój tata od kilku lat produkuje przeróżne nalewki, ale ja zdecydowanie wolę likiery :) mleczne, gęste i słodkie... A poza tym ich wykonanie zajmuje o wiele mniej czasu niż nalewek, co dla mnie jest dodatkową zaletą.
To mój drugi likier, jaki sama zrobiłam i jestem bardzo zadowolona z efektu. Moja mama porównała jego smak do cukierków Kukułek i faktycznie coś w tym jest. Wiem, że likier kukułkowy robi się zupełnie inaczej - rozpuszczając cukierki w wódce i też chcę kiedyś taki zmajstrować.
Bazą smakową dla tego likieru jest kakao, ale przyprawa piernikowa nadaje mu lekko świątecznego charakteru. Jest tak dobry, że wątpię, by doczekał świąt. Raczej zmuszona będę zrobić kolejną porcję ;)
Przepis dodaję do akcji Korzenny Tydzień.
LIKIER CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego,
- 4 łyżki kakao,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 2 cukry wanilinowe,
- ½ szklanki ciemnego rumu,
- ½ szklanki wódki,
- 1 laska cynamonu,
- ½ - 1 łyżeczki przyprawy piernikowej
Wszystkie składniki (poza alkoholem) wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, wyjąć laskę cynamonu, dolać alkohol, dokładnie wymieszać i przelać do butelki.
Likier jest gotowy do spożycia od razu po przestygnięciu, ale najlepiej odstawić go na kilka dni celem „przegryzienia się”.
Przed spożyciem dobrze jest mocno wstrząsnąć butelkę, ponieważ na dnie może osiadać kakao :)
(przepis podpatrzony u Słodkiej Babki)
12 komentarze
Nie lubię likierów, ale ten wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ! Też go robilam:)Pyszności:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cie do zabawy Liebster Blog http://dziewczynakucharza.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-x-2.html
OdpowiedzUsuńojjj musi być pyszniutki :P uwielbiam takie alkoholowe słodkości!
OdpowiedzUsuńprzepaaadłam! <3 muszę to koniecznie zrobić, a i na jakiś prezent będzie dobre :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, zamawiam kieliszek:)
OdpowiedzUsuńoj kusisz, kusisz i chyba jutro się skuszę...
OdpowiedzUsuńnominowałam Twoj blog do zabawy , zapraszam http://piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru waniliowego można dodać ekstrakt z wanilii?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, to nawet lepiej :)
UsuńTo dziś wypróbuję. Jak będzie dobry, to będzie prezentem świątecznym w ładnej butelce :)
Usuń