Obsługiwane przez usługę Blogger.

Likier czekoladowo-piernikowy

By 00:00 , ,

Mój tata od kilku lat produkuje przeróżne nalewki, ale ja zdecydowanie wolę likiery :) mleczne, gęste i słodkie... A poza tym ich wykonanie zajmuje o wiele mniej czasu niż nalewek, co dla mnie jest dodatkową zaletą. 
To mój drugi likier, jaki sama zrobiłam i jestem bardzo zadowolona z efektu. Moja mama porównała jego smak do cukierków Kukułek i faktycznie coś w tym jest. Wiem, że likier kukułkowy robi się zupełnie inaczej - rozpuszczając cukierki w wódce i też chcę kiedyś taki zmajstrować. 
 Bazą smakową dla tego likieru jest kakao, ale przyprawa piernikowa nadaje mu lekko świątecznego charakteru. Jest tak dobry, że wątpię, by doczekał świąt. Raczej zmuszona będę zrobić kolejną porcję ;) 

Przepis dodaję do akcji Korzenny Tydzień

Photobucket 

LIKIER CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY 
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego, 
4 łyżki kakao, 
1 i 1/3 szklanki cukru, 
2 cukry wanilinowe, 
½ szklanki ciemnego rumu, 
½ szklanki wódki, 
1 laska cynamonu, 
½ - 1 łyżeczki przyprawy piernikowej 

Wszystkie składniki (poza alkoholem) wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, wyjąć laskę cynamonu, dolać alkohol, dokładnie wymieszać i przelać do butelki. 
Likier jest gotowy do spożycia od razu po przestygnięciu, ale najlepiej odstawić go na kilka dni celem „przegryzienia się”. 
Przed spożyciem dobrze jest mocno wstrząsnąć butelkę, ponieważ na dnie może osiadać kakao :) 


(przepis podpatrzony u Słodkiej Babki


Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Nie lubię likierów, ale ten wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny jest ! Też go robilam:)Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam Cie do zabawy Liebster Blog http://dziewczynakucharza.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-x-2.html

    OdpowiedzUsuń
  4. ojjj musi być pyszniutki :P uwielbiam takie alkoholowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepaaadłam! <3 muszę to koniecznie zrobić, a i na jakiś prezent będzie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bosko, zamawiam kieliszek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj kusisz, kusisz i chyba jutro się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  8. nominowałam Twoj blog do zabawy , zapraszam http://piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast cukru waniliowego można dodać ekstrakt z wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, to nawet lepiej :)

      Usuń
    2. To dziś wypróbuję. Jak będzie dobry, to będzie prezentem świątecznym w ładnej butelce :)

      Usuń