Ryż z żurawiną i orzechami
Dzięki żurawinie i orzechom zwyczajny ryż nabiera zupełnie nowego oblicza. Dodatek mięty nadaje ciekawego smaku. Ryż bardzo nam smakował i stanowił świetny dodatek do drobiowych szaszłyków. Równie dobrze sprawdzi się jako danie wegetariańskie do spółki np. z falafelami :)
RYŻ Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI
(na 4-5 porcji)
- 200 g ryżu basmati,
- 1 łyżka masła,
- garść orzechów włoskich,
- garść suszonej żurawiny,
- 1-2 posiekane cebulki dymki,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- sól
W rondlu o grubym dnie roztopić masło. Wsypać ryż i smażyć minutę, mieszając. Zalać wodą tak, aby wystawała 1 cm ponad poziom ryżu. Posolić, przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Na mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania, gdy ryż jest jeszcze al dente, wrzucić żurawinę. Orzechy posiekać grubo i wraz z dymką i miętą dodać do gotowego ryżu. Wymieszać i podawać.
(na podstawie przepisu z „Poradnika Domowego”)
3 komentarze
Szalenie ciekawy pomysl!
OdpowiedzUsuńRobilam taki w tamtym roku. Bardzo mi smakowal :-)
OdpowiedzUsuńZabieram jutro do pracy : )Pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuń