Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż z żurawiną i orzechami

By 10:11 , ,

Dzięki żurawinie i orzechom zwyczajny ryż nabiera zupełnie nowego oblicza. Dodatek mięty nadaje ciekawego smaku. Ryż bardzo nam smakował i stanowił świetny dodatek do drobiowych szaszłyków. Równie dobrze sprawdzi się jako danie wegetariańskie do spółki np. z falaflami :)

Photobucket

RYŻ Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI
(na 4-5 porcji)
200g ryżu basmati,
1 łyżka masła,
garść orzechów włoskich,
garść suszonej żurawiny,
1-2 posiekane cebulki dymki,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
sól

W rondlu o grubym dnie roztopić masło. Wsypać ryż i smażyć minutę, mieszając. Zalać wodą tak, aby wystawała 1 cm ponad poziom ryżu. Posolić, przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Na mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania, gdy ryż jest jeszcze al dente, wrzucić żurawinę. Orzechy posiekać grubo i wraz z dymką i miętą dodać do gotowego ryżu. Wymieszać i podawać. 


(na podstawie przepisu z „Poradnika Domowego”)


Wielkie Święto Żurawiny 2012

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Robilam taki w tamtym roku. Bardzo mi smakowal :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram jutro do pracy : )Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń