Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kulki mięsne z fetą i sosem pomidorowo-żurawinowym

By 09:58 , ,

W tym przepisie spodobał mi się nietypowe połączenie sosu pomidorowego i żurawin. Zarówno dodatek tych owoców do sosu, jak i sera feta do mięsa sprawiły, że zwyczajne pulpety zamieniły się w niezwykłe, oryginalne danie :) Warto wypróbować! 

Photobucket 

KULKI MIĘSNE Z FETĄ I SOSEM POMIDOROWO-ŻURAWINOWYM 
(na 4 porcje)
500g mielonej wołowiny lub wieprzowiny, 
1 czerstwa bułka, 
1 duża cebula, 
1 jajko, 
1 łyżka ostrej musztardy, 
100g sera feta, 
2 łyżki oleju, 
1-2 łyżki oliwy, 
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów, 
1 kartonik (200ml) przecieru pomidorowego, 
100g suszonej żurawiny, 
sól i pieprz, 
oregano, bazylia, tymianek (świeże lub suszone) 

Bułkę namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, połowę cebuli, jajko, musztardę, 4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego tymianku oraz sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę. Ser feta pokruszyć i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi formować dość duże kulki i obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju. 
Na drugiej, głębszej patelni zeszklić resztę cebuli na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zagotować, rozdrabniając większe kawałki pomidorów, po czym dodać żurawinę i mięsne kulki. Gotować razem bez przykrycia ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. 
Podawać z kaszą kuskus lub ziemniakami (wg mnie bardziej pasuje kuskus :) 


(przepis z „Poradnika Domowego” 10/2010 z moimi lekkimi modyfikacjami) 


Wielkie Święto Żurawiny 2012

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. bardzo zachecajacy przepis. mnie tutaj tez najbardziej kusi sos, musze wyprobowac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pysznie wyglądają te kuleczki, ciekawy pomysł z żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że zarówno przepis, jak i danie, reprezentują się całkiem zachęcająco. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. interesujące połączenie pomidorów i żurawiny:) przetestuje w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam i wszystkich zachęcam do skorzystania z przepisu. Bardzo dobra kombinacja smakowa.
    Przepis poleciłam również na mojej stronie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń