Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z kapusty

By 19:43 , , , ,

Zwyczajna, prosta, ale smaczna surówka z kapusty. „Nowatorskim” pomysłem jest polanie kapusty gorącą, zagotowaną zalewą. Taką surówkę najlepiej jest przygotować kilka godzin przed jedzeniem, aby się przegryzła. Mojemu tacie bardzo ta surówka smakowała. Ja osobiście wolę Coleslawa albo ”chińską”, ale taka dla odmiany też jest niezła :) 

Photobucket 

SURÓWKA Z KAPUSTY 
1 kg kapusty, 
1 cebula, 
3 łyżki oleju,
3 łyżki cukru, 
50ml octu winnego, 
1 łyżeczka musztardy (dałam francuską), 
sól i pieprz, 
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet i musztardę, zagotować. Gorącą zalewą polać sałatkę. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Następnie dłońmi dokładnie „wygnieść” kapustę, aby puściła soki. Odstawić na kilka godzin, aby się „przegryzła”. 


(inspirowane przepisem stąd


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Uwielbiam surówki z kapusty, zatem Twoja już mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio mam dziwną 'fazę' na kapustę :D nawet wczoraj kupiłam worek kiszonej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam. Jest pyszna! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń