Obsługiwane przez usługę Blogger.

Norwegia. Kyllingburgere

By 17:13 , ,

Kyllingburgere w prostym tłumaczeniu to „kurczakburgery”. W przepisie zaproponowanym przez Agunkę podawane są z sosem paprykowym. W zdrowszej wersji – z surówkami, w mniej zdrowszej – w bułce hamburgerowej. Bardzo smaczne, polecam :) Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. 

Kyllingburgere

KYLLINGBURGERE
(na 4 porcje)

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka*,
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 jajko, 
  • garść posiekanej natki pietruszki, 
  • 3 czerwone papryki, 
  • 2 łyżeczki sezamu, 
  • ok. 50 ml śmietanki do sosów, 
  • sól, pieprz, 
  • chili w proszku, 
  • olej do smażenia 


Sos paprykowy: Papryki posmarować olejem i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż skórka zacznie czernieć. Papryki przełożyć od miski, przykryć folią i poczekać, aż ostygną. Wówczas obrać ze skórki i gniazd nasiennych, włożyć do rondelka, zmiksować razem z sezamem. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili. Podgrzać. 

Burgery: Mięso włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. 
Gotowe burgery podawać z sosem paprykowym i surówką (ja podałam z brukselką z boczkiem) albo w bułce hamburgerowej. 


* ja zakupiłam mięso z udek kurczaka bez skóry i kości i sama zmieliłam


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze