Obsługiwane przez usługę Blogger.

Norwegia. Kyllingburgere

By 17:13 , ,

Kyllingburgere w prostym tłumaczeniu to „kurczakburgery”. W przepisie zaproponowanym przez Agunkę podawane są z sosem paprykowym. W zdrowszej wersji – z surówkami, w mniej zdrowszej – w bułce hamburgerowej. Bardzo smaczne, polecam :) Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. 

Photobucket

KYLLINGBURGERE
(na 4 porcje)
500g mielonego mięsa z kurczaka*,
1 mała cebula, 
2 ząbki czosnku, 
1 jajko, 
garść posiekanej natki pietruszki, 
3 czerwone papryki, 
2 łyżeczki sezamu, 
ok. 50ml śmietanki do sosów, 
sól, pieprz, 
chili w proszku, 
olej do smażenia 

Sos paprykowy: Papryki posmarować olejem i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż skórka zacznie czernieć. Papryki przełożyć od miski, przykryć folią i poczekać, aż ostygną. Wówczas obrać ze skórki i gniazd nasiennych, włożyć do rondelka, zmiksować razem z sezamem. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili. Podgrzać. 

Burgery: Mięso włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. 
Gotowe burgery podawać z sosem paprykowym i surówką (ja podałam z brukselką z boczkiem) albo w bułce hamburgerowej. 


* ja zakupiłam mięso z udek kurczaka bez skóry i kości i sama zmieliłam


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchnia norweska dobra jest:d czasami:P najlepiej killingburgere smakuje z brunost:D:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I do tego brukselka! Po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń