Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak cajun (GP USA)

By 16:41 , ,

Dziś kolejny przepis z kuchni Stanów Zjednoczonych i nie jest to wcale hamburger ani żeberka BBQ ;) Kurczak cajun wywodzi się od francuskich kolonistów, którzy osiedlili się w USA w okolicach Luizjany. Przepis jest bardzo łatwy i chyba każdy powinien sobie z nim poradzić :) I bardzo, bardzo smaczny – obiad został zjedzony niemal do ostatniego ziarenka ryżu ;))) 

Photobucket 

KURCZAK CAJUN 
(na 4 porcje) 
4 nieduże filety z piersi kurczaka, 
200g ryżu długoziarnistego (u mnie parboiled), 
7 łyżek rodzynek, 
500g marchewki, 
1 cebula, 
2 łyżki masła, 
2 szkalnki bulionu drobiowego, 
2-3 łyżki oleju, 
2 łyżki ketchupu, 
1 łyżka dżemu z owoców rokitnika (zastąpiłam dżemem z żurawiny), 
1 łyżka sosu sojowego, 
1 łyżeczka mielonego kuminu, 
pieprz cayenne, 
sól 

Marchewki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić na ukośne półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyć na nim cebulę i marchewkę. Wsypać ryż i chwilę razem smażyć. Dodać rodzynki. Wszystko zalać bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. 
Filety z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i ponabijać na patyczki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażać na nim szaszłyki, obracając, 3-4 minuty. W tym czasie keczup wymieszać z dżemem z rokitnika, sosem sojowym i kuminem. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Mięso polać przygotowanym sosem i obracając, smażyć dalsze 4-6 minut. Szaszłyki podawać z ryżem z marchewką i rodzynkami. 


(wg przepisu z magazynu "To jest pyszne" 2/2012)


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Witam, jestem tu po raz pierwszy. Ale bardzo ładny ten Twój blog.
    Piszę z pytaniem u innej blogowej koleżanki pisalaś, że ładujesz zdjęcia przez inną stronkę. Wytlumaczysz jak dokładnie to robić?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) już Ci wyjaśnię wszystko u Ciebie na blogu :)

      Usuń
  2. Ale tu przytulnie i pysznie u Ciebie, będę stałą bywalczynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny kurczak! na pewno się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A dla mnie ostatnio mięso może nie istnieć....;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A dla mnie takie coś jak najbardziej wspaniała danie !!

    OdpowiedzUsuń