Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mleko z koprem włoskim (GP Abu Zabi)

By 09:39 , , , ,

Szczerze mówiąc, kupując w sklepie zielarsko-medycznym nasiona kopru włoskiego nie spodziewałam się, że połączenie ich z mlekiem może być smaczne. Pomyślałam jednak, że spróbuję, w końcu koper jest tani, więc nawet jeśli przepis okaże się w moim guście klapą, to nie będzie mi żal składników ;) 
Bo ja do anyżu, kopru włoskiego i tym podobnych smaków mam stosunek dość niejednoznaczny, tzn. nie potrafię z całą pewnością stwierdzić, czy je lubię, czy jednak nie... 
I co? 
Od tego czasu przygotowałam to mleko już kilka razy, tak mi posmakowało :D 

Ten nietypowy przepis pochodzi z kuchni Zjednoczonych Emiratów Arabskich, a znalazłam go na blogu grumków

Photobucket 

MLEKO Z KOPREM WŁOSKIM 
(1 porcja) 
1 szklanka mleka, 
cukier od smaku, 
½ łyżeczki mielonego kopru włoskiego, 
odrobina szafranu (myślę, że niekoniecznie jest to obowiązkowy składnik) 

Zagotować mleko z cukrem i gotować 3-5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać szafran. Do szklanek wsypać mielony koper, zalać mlekiem i podawać. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ciekawy sposób na napój z kopru włoskiego. Dotychczas piłam tylko tradycyjny napar z kopru zalanego wodą. Szkoda, że nie mam w domu mleka, bo chętnie spróbowałabym takiego napoju. Spróbuję, jak tylko kupię mleko.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawie podane mleczko:)
    chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń