Indyjska sałatka ryżowa z krewetkami
Tak naprawdę mam wątpliwości co do indyjskości tejże sałatki, niemniej jednak dla krewetkożercy takiego jak ja jest bardzo smaczna :)
Przepis znalazłam w książeczce „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej i odrobinę zmodyfikowałam.
INDYJSKA SAŁATKA RYŻOWA Z KREWETKAMI
- 1,5 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (basmati),
- 300-350 g krewetek (gotowanych, mrożonych),
- kawałek (ok. 10 cm) pora,
- 3 łyżki rodzynków,
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
- 3 plastry ananasa z puszki,
- natka pietruszki do dekoracji
sos:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka curry,
- 3 łyżki soku z ananasów,
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- sól do smaku
Krewetki rozmrozić i sparzyć wrzątkiem na sitku.
Rodzynki namoczyć w odrobinie wrzątku (można zalać wodą w miseczce i włożyć na 4-5 minut do mikrofalówki – sposób Nigelli ;).
Por pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku.
Plastry ananasa pokroić na kawałki.
W misce wymieszać razem wszystkie składniki sałatki.
Przygotować sos, mieszając ze sobą podane składniki. Polać sałatkę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
2 komentarze
Przepyszna kombinacja smaków.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na krewetki :)
OdpowiedzUsuń