Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyjska sałatka ryżowa z krewetkami

By 19:26 ,

Tak naprawdę mam wątpliwości co do indyjskości tejże sałatki, niemniej jednak dla krewetkożercy takiego jak ja jest bardzo smaczna :) 
Przepis znalazłam w książeczce „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej i odrobinę zmodyfikowałam. 

Photobucket 

INDYJSKA SAŁATKA RYŻOWA Z KREWETKAMI 
1,5 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (basmati), 
300g krewetek z puszki lub mrożonych (obranych i obgotowanych), 
kawałek (ok. 10 cm) pora, 
3 łyżki rodzynków, 
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 
3 plastry ananasa z puszki, 
natka pietruszki do dekoracji 

sos: 
3 łyżki majonezu, 
3 łyżki jogurtu naturalnego, 
1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżeczka curry, 
3 łyżki soku z ananasów, 
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 
1 łyżeczka curry, 
1 łyżeczka przyprawy garam masala, 
sól do smaku 

Rodzynki namoczyć w odrobinie wrzątku (można zalać wodą w miseczce i włożyć na 4-5 minut do mikrofalówki – sposób Nigelli ;). 
Por pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku. 
Plastry ananasa pokroić na kawałki. 
W misce wymieszać razem wszystkie składniki sałatki. 
Przygotować sos, mieszając ze sobą podane składniki. Polać sałatkę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze