Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyjska sałatka ryżowa z krewetkami

By 19:26 ,

Tak naprawdę mam wątpliwości co do indyjskości tejże sałatki, niemniej jednak dla krewetkożercy takiego jak ja jest bardzo smaczna :) 
Przepis znalazłam w książeczce „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej i odrobinę zmodyfikowałam. 

sałatka ryżowa z krewetkami

INDYJSKA SAŁATKA RYŻOWA Z KREWETKAMI 

  • 1,5 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (basmati), 
  • 300-350 g krewetek (gotowanych, mrożonych),
  • kawałek (ok. 10 cm) pora, 
  • 3 łyżki rodzynków, 
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 
  • 3 plastry ananasa z puszki, 
  • natka pietruszki do dekoracji 


sos: 

  • 3 łyżki majonezu, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka curry, 
  • 3 łyżki soku z ananasów, 
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka curry, 
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 
  • sól do smaku 


Krewetki rozmrozić i sparzyć wrzątkiem na sitku.
Rodzynki namoczyć w odrobinie wrzątku (można zalać wodą w miseczce i włożyć na 4-5 minut do mikrofalówki – sposób Nigelli ;). 
Por pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku. 
Plastry ananasa pokroić na kawałki. 
W misce wymieszać razem wszystkie składniki sałatki. 
Przygotować sos, mieszając ze sobą podane składniki. Polać sałatkę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze