Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czekoladowo-piernikowa kasza manna

By 17:00 , , , , ,

Przepis na tę bardzo smaczną wersję manny podpatrzyłam niedawno na ilewazy.pl. Odrobinę zmodyfikowałam ten przepis używając proporcji, które mnie najbardziej odpowiadają. Niektórym taka porcja może się wydawać mała, ale dla mnie była baaaaardzo sycąca – to chyba przez to kakao ;) 

piernikowa kasza manna

CZEKOLADOWO-PIERNIKOWA KASZA MANNA 

  • ½ szklanki mleka, 
  • ½ szklanki wody*, 
  • 1,5-2 łyżki kaszy manny, 
  • 1 łyżeczka kakao, 
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • ½ banana, 
  • 1 łyżka suszonej żurawiny, 
  • 1 łyżka orzechów laskowych 


Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. W rondelku zagotować mleko z wodą, dodać kakao i przyprawę do piernika. Wsypać kaszkę mannę i gotować kilka minut, mieszając trzepaczką. Gdy zgęstnieje, dosłodzić do smaku miodem. Przelać do miseczki. Na wierzchu ułożyć plasterki banana, żurawinę i orzechy. 

* Ja zwykle gotuję kaszę mannę używając pół na pół mleka i wody, ale jeśli ktoś woli, można użyć samego mleka :)

piernikowa kasza manna


 Wielkie Święto Żurawiny 2012

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. kochana kaszka manna!:)
    ta Twoja wygląda tak smacznie, aż glodna się zrobiłam! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. matko, ale pyszności! *___* koniecznie muszę zrobić! kocham wszystko co piernikowe;))

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie apetycznie wygląda :) takie śniadanie mi się marzy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka mi cieknie :) Smakowicie wygląda, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń