Czekoladowo-piernikowa kasza manna
Przepis na tę bardzo smaczną wersję manny podpatrzyłam niedawno na ilewazy.pl. Odrobinę zmodyfikowałam ten przepis używając proporcji, które mnie najbardziej odpowiadają. Niektórym taka porcja może się wydawać mała, ale dla mnie była baaaaardzo sycąca – to chyba przez to kakao ;)
piernikowa kasza manna |
CZEKOLADOWO-PIERNIKOWA KASZA MANNA
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki wody*,
- 1,5-2 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżeczka kakao,
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 2 łyżeczki miodu,
- ½ banana,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 łyżka orzechów laskowych
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. W rondelku zagotować mleko z wodą, dodać kakao i przyprawę do piernika. Wsypać kaszkę mannę i gotować kilka minut, mieszając trzepaczką. Gdy zgęstnieje, dosłodzić do smaku miodem. Przelać do miseczki. Na wierzchu ułożyć plasterki banana, żurawinę i orzechy.
* Ja zwykle gotuję kaszę mannę używając pół na pół mleka i wody, ale jeśli ktoś woli, można użyć samego mleka :)
6 komentarze
kochana kaszka manna!:)
OdpowiedzUsuńta Twoja wygląda tak smacznie, aż glodna się zrobiłam! ^^
matko, ale pyszności! *___* koniecznie muszę zrobić! kocham wszystko co piernikowe;))
OdpowiedzUsuństrasznie apetycznie wygląda :) takie śniadanie mi się marzy:D
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie :) Smakowicie wygląda, mniam!
OdpowiedzUsuńpoczułam święta... ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna
OdpowiedzUsuń