Obsługiwane przez usługę Blogger.

Korzenny syrop z dyni do kawy à la Starbucks

By 00:00 ,

Szukając jakiegoś fajnego przepisu z okazji Korzennego Tygodnia natknęłam się na przepis na syrop z dyni do... kawy. 
Uwielbiam słodkie, smakowe kawy, więc od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :) Przepis jest inspirowany Pumpkin Spice Latte, którą jesienią podawali w Starbucksie. Nigdy nie byłam w Starbucksie, więc nie mam za bardzo możliwości porównania smaku z oryginalnym (tak jak na przykład w przypadku Coffee Heavenowej kawy z białą czekoladą i różą). Nie zmienia to faktu, że syrop jest tak dobry, że połowę wyjadłam łyżeczką od razu ze słoika ;) A kawa przyrządzona z jego dodatkiem tak smaczna, że z pewnością umili mi niejedno grudniowe popołudnie :) 

Oba przepisy znalazłam na blogu Iwony

Photobucket 

KORZENNY SYROP Z DYNI 
3 łyżki puree z dyni (świeżego, ze słoika lub mrożonego)*, 
4 łyżki cukru, 
60ml golden syrupu (zrobiłam sama wg tego przepisu), 
40ml wody, 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam, użyłam kilku kropli aromatu waniliowego), 
1 łyżeczka cynamonu, 
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 
½ łyżeczki mielonego kardamonu, 
¼ łyżeczki goździków, 
¼ łyżeczki mielonego imbiru 

Do rondelka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlać wodę, dodać puree z dyni, cukier i golden syrup. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać przyprawy. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje i zacznie oklejać zamoczoną w nim łyżeczkę (trwa to ok. 15 minut). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy syrop przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce. 

* purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię 

Photobucket 

KORZENNO-DYNIOWA KAWA LATTE A LA STARBUCKS 
(1 porcja) 
2-3 łyżeczki syropu korzenno-dyniowego,
½ szklanki mleka, 
½ szklanki wrzątku, 
1 łyżeczka kawy (rozpuszczanej lub parzonej), 
bita śmietana, 
cynamon 

Syrop rozpuścić w ciepłym mleku, spienić. W kubku lub szklance zaparzyć kawę, zalewając ją wodą do połowy wysokości. Uzupełnić mlekiem, na wierzch dać bitą śmietanę i posypać cynamonem. 

Można też zrobić kawę warstwową (jak na zdjęciu): najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki.Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)

Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Jejku, taki syrop musi byc przepyszny, te wszystkie korzenne zapachy i smaki. Kawkę z tym syropem bym bardzo chętnie wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaaa świetne:) już sobie wyobrażam jak to musi pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie świetne!
    Zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, genialne :)
    Też nigdy nie byłam w Starbucksie, ale kawy smakowe lubię ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Imponująca mieszanka. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny dodatek do przez wszystkich kochanej kawy! Zdecydowanie warto mieć słoiczek gdzieś zrobiony aby urozmaicić sobie co nie co mała czarną

    OdpowiedzUsuń