Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duńska sałatka z kurczaka i szparagów

By 00:01 , ,

Prosta i smaczna sałatka w sam raz na drugie śniadanie. Mimo sosu na bazie kremowego serka sałatka nie jest mdła dzięki szparagom. A uprażone migdały chrupią bardzo przyjemnie :) Przepis znalazłam u grumków i nieco zmodyfikowałam. Zamiast gotowanego kurczaka użyłam grillowanego (bo smaczniejszy wg mnie), ponadto zostało mi trochę rukoli z poprzedniej sałatki z soczewicą, więc także dodałam ją do tej sałatki. Migdały uprażyłam bez dodatku masła, za to sos wzbogaciłam o odrobinę majonezu. Pychota :)


  Photobucket 

SAŁATKA Z KURCZAKA I SZPARAGÓW 
(na 1 porcję) 
1 mały filet z piersi kurczaka, 
½ małego słoiczka szparagów, 
2 łyżki blanszowanych migdałów, 
garść rukoli (opcjonalnie) 

sos: 
2 łyżki serka kremowego, 
1 łyżeczka mleka, 
1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie), 
sól i pieprz 

Sos: wymieszać serek z mlekiem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka doprawić, zgrillować, ostudzić i pokroić w kostkę. Kilka kawałków zostawić do dekoracji, a resztę wymieszać z sosem. Na patelni uprażyć migdały, wymieszać je z masą kurczakowo-serową (kilka zostawić do dekoracji). Szparagi pokroić na kawałki. Na talerz wyłożyć rukolę, następnie kurczaka z sosem i szparagi. Udekorować resztą kurczaka i migdałów.


 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Muszę pomyśleć o wykorzystaniu szparagów, bo przepis ciekawy i danie smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczna sałatka i do tego ślicznie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis:) bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi ze słoiczka są dla mnie strasznie mdłe, ale migdały i rukola na pewno zaostrzyły smak sałatki, więc chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń