Finlandia. Zupa z kiełbaskami
- Och, nie ma to jak polska jarzynówka... Z kiełbasą? Fajnie. O, i papryka jest? To taka trochę jakby włoska?
Pudło.
Ani polska, ani włoska ;) To Makkarakeitto, czyli typowa fińska zupa. Gęsta, pożywna i rozgrzewająca :)
ZUPA WARZYWNA Z KIEŁBASKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 150 g mrożonych lub świeżych warzyw korzeniowych (u mnie marchew i pietruszka)
- 150 g mrożonych lub świeżych warzyw do zupy (u mnie fasolka szparagowa i zielony groszek),
- 1 duża kiełbasa (u mnie toruńska),
- 5 szklanek bulionu drobiowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju,
- natka pietruszki
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 2 cm kostkę. Paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę podobnej wielkości. W garnku rozgrzać olej i lekko podsmażyć posiekaną cebulę. Wlać bulion, wrzucić ziemniaki, paprykę i resztę warzyw, a także kiełbasę. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
(przepis znaleziony u grumków, minimalnie zmodyfikowany :) )
4 komentarze
Jak wiesz jestem wielką fanką zup - ta bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńale u Ciebie miedzynarodowo:) ciekawe przepisy! podoba mi sie!
OdpowiedzUsuńO, taka zupka z pewnoscią jest pyszna!:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam zupa jest pyszna:)
OdpowiedzUsuń