Finlandia. Zupa z kiełbaskami
- Och, nie ma to jak polska jarzynówka... Z kiełbasą? Fajnie. O, i papryka jest? To taka trochę jakby włoska? 
Pudło.
Ani polska, ani włoska ;) To Makkarakeitto, czyli typowa fińska zupa. Gęsta, pożywna i rozgrzewająca :) 
ZUPA WARZYWNA Z KIEŁBASKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 4 średnie ziemniaki,
 - 1 czerwona papryka,
 - 1 cebula,
 - 150 g mrożonych lub świeżych warzyw korzeniowych (u mnie marchew i pietruszka)
 - 150 g mrożonych lub świeżych warzyw do zupy (u mnie fasolka szparagowa i zielony groszek),
 - 1 duża kiełbasa (u mnie toruńska),
 - 5 szklanek bulionu drobiowego,
 - sól i pieprz do smaku,
 - 1 łyżka oleju,
 - natka pietruszki
 
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 2 cm kostkę. Paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę podobnej wielkości. W garnku rozgrzać olej i lekko podsmażyć posiekaną cebulę. Wlać bulion, wrzucić ziemniaki, paprykę i resztę warzyw, a także kiełbasę. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
(przepis znaleziony u grumków, minimalnie zmodyfikowany :) )
 



4 komentarze
Jak wiesz jestem wielką fanką zup - ta bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńale u Ciebie miedzynarodowo:) ciekawe przepisy! podoba mi sie!
OdpowiedzUsuńO, taka zupka z pewnoscią jest pyszna!:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam zupa jest pyszna:)
OdpowiedzUsuń