Obsługiwane przez usługę Blogger.

Finlandia. Zupa z kiełbaskami

By 15:21 , ,

- Och, nie ma to jak polska jarzynówka... Z kiełbasą? Fajnie. O, i papryka jest? To taka trochę jakby włoska? 
Pudło. Ani polska, ani włoska ;) To Makkarakeitto, czyli typowa fińska zupa. Gęsta, pożywna i rozgrzewająca :) 

Photobucket 

ZUPA WARZYWNA Z KIEŁBASKAMI 
(na 4 porcje) 
4 średnie ziemniaki, 
1 czerwona papryka, 
1 cebula, 
150g mrożonych lub świeżych warzyw korzeniowych (u mnie marchew i pietruszka) 
150g mrożonych lub świeżych warzyw do zupy (u mnie fasolka szparagowa i zielony groszek), 
1 duża kiełbasa (u mnie toruńska), 
5 szklanek bulionu drobiowego, 
sól i pieprz do smaku, 
1 łyżka oleju, 
natka pietruszki 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 2 cm kostkę. Paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę podobnej wielkości. W garnku rozgrzać olej i lekko podsmażyć posiekaną cebulę. Wlać bulion, wrzucić ziemniaki, paprykę i resztę warzyw, a także kiełbasę. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. 


(przepis znaleziony u grumków, minimalnie zmodyfikowany :) ) 



Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Jak wiesz jestem wielką fanką zup - ta bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale u Ciebie miedzynarodowo:) ciekawe przepisy! podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, taka zupka z pewnoscią jest pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń