Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cytrynowe marchewki z żurawiną

By 14:09 , , ,

Bardzo lubię glazurowaną marchewkę, więc tym razem postanowiłam wypróbować przepis z dodatkiem żurawiny i orzechów. Zgodnie z przypuszczeniem – bardzo smaczny. Tak przygotowane marchewki mogą być świetną przekąską (ja zjadłam je na drugie śniadanie) lub dodatkiem do obiadu. 

Photobucket 

CYTRYNOWE MARCHEWKI Z ŻURAWINĄ 
(na 3-4 porcje) 
400g mrożonych mini marchewek, 
skórka i sok z ½ cytryny, 
garść suszonej żurawiny, 
garść grubo posiekanych orzechów włoskich, 
2 łyżki masła, 
2 łyżki cukru, 
garść rzeżuchy lub innych kiełków (u mnie kiełki brokuła), 
sól i pieprz 

W rondlu zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić marchewki i gotować, aż będą al dente, czyli jeszcze chrupiące w środku. Odcedzić na sitku. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i posypać cukrem. Dodać sok i skórkę z cytryny i smażyć, mieszając, ok. 3 minuty. Dodać orzechy i żurawinę, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić odrobiną pieprzu. Marchewkę wyłożyć na talerz, posypać rzeżuchą/kiełkami. Podawać na ciepło. 


(przepis z „Poradnika Domowego” 10/2010) 


Wielkie Święto Żurawiny 2012

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Uwielbiam takie marchewki. Bardzo dobry pomysł na dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta marchwewka. Taka inna. Warta spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń