Wafle z masą orzechową
Moja babcia niedawno zrobiła takie wafle. Tak mi smakowały, że wysępiłam od niej przepis i zrobiłam na wczorajszy podwieczorek :)
WAFLE Z MASĄ ORZECHOWĄ
- 1 paczka wafli,
- 1 kostka masła (200 g),
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować razem w rondelku. Dodać orzechy, wymieszać i gotować 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Przestudzić. Lekko ciepłą masą smarować wafle, obciążyć np. deską do krojenia i zostawić na 2-3 godziny, aby się zespoiły.
10 komentarze
To musi być pycha:D
OdpowiedzUsuńMniam,mniam:) Takie wafelki są pyszne.
OdpowiedzUsuńDomowe wafelki są bezkonkurencyjne:)
OdpowiedzUsuńfajne wafelki:)
OdpowiedzUsuńczasem cos prostego jest po prostu PYSZNE:)
OdpowiedzUsuńJa też mam babciny przepis na takie orzechowe wafle :D Uwielbiałam je w dzieciństwie i uwielbiam teraz:) Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do zabawy :)
OdpowiedzUsuńAle ja je lubię!!! druga ulubiona wersja z czekoladową masą :)
OdpowiedzUsuńHmmm ale mam ochote na takie wafle domowe :) z masą czekoladową i konfiturą porzeczkową
OdpowiedzUsuńWafelki, jak ja dawno ich nie jadłam, pora to nadrobić!
OdpowiedzUsuńAle pysznie się prezentują, tylko chrupać :D
OdpowiedzUsuń