Obsługiwane przez usługę Blogger.

Estonia c.d. Marchewkowe ragout

By 13:30 , , , ,

Do zrazów po estońsku podałam "Porgandiraguu" - marchewkowe ragout, czyli marchew przyrządzoną na gęsto w sosie pomidorowym. Ten przepis również pochodzi z kuchni estońskiej i jest ciekawą odmianą od np. marchewki z groszkiem albo marchewki glazurowanej. 

Photobucket 

MARCHEWKOWE RAGOUT 
(na 4 porcje) 
500g marchewki, 
200ml wody, 
1 cebula, 
50g masła (dałam mniej), 
3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
1-2 łyżki brązowego cukru, 
sól i pieprz,
natka pietruszki do posypania

Obrane marchewki pokroić w 3-4 mm plasterki. Zagotować wodę, dodać marchewki i gotować przez 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i gotować przez kilka minut, aż marchewka zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać masło i dusić 5-10 minut, aż ragout będzie odpowiednio gęste. Na koniec posypać natką pietruszki.

(wg przepisu znalezionego na blogu grumków


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Faktycznie ciekawa odmiana! Musze wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaam, na pewno by mi smakowało takie marchewkowe!:)

    OdpowiedzUsuń