Obsługiwane przez usługę Blogger.

Estonia c.d. Marchewkowe ragout

By 13:30 , , , ,

Do zrazów po estońsku podałam "Porgandiraguu" - marchewkowe ragout, czyli marchew przyrządzoną na gęsto w sosie pomidorowym. Ten przepis również pochodzi z kuchni estońskiej i jest ciekawą odmianą od np. marchewki z groszkiem albo marchewki glazurowanej. 

 

 

 
MARCHEWKOWE RAGOUT 
(na 4 porcje) 
  • 500g marchewki, 
  • 200ml wody, 
  • 1 cebula, 
  • 50g masła (dałam mniej), 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1-2 łyżki brązowego cukru, 
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki do posypania
 

Obrane marchewki pokroić w 3-4 mm plasterki. Zagotować wodę, dodać marchewki i gotować przez 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i gotować przez kilka minut, aż marchewka zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać masło i dusić 5-10 minut, aż ragout będzie odpowiednio gęste. Na koniec posypać natką pietruszki.
 
 

(wg przepisu znalezionego na blogu grumków



Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Faktycznie ciekawa odmiana! Musze wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaam, na pewno by mi smakowało takie marchewkowe!:)

    OdpowiedzUsuń