Obsługiwane przez usługę Blogger.

Roladki z białej kiełbasy faszerowane pieczarkami i serem

By 19:58 , , , ,

Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z wielkanocnym stołem. Można przygotować ją na wiele sposobów, a wyciśnięta z osłonek surowa biała kiełbasa daje ogromne pole dla jej kreatywnego wykorzystania - na przykład jako błyskawiczne klopsiki do zupy.
Tym razem przygotowałam bardzo smaczne roladki nadziewane pieczarkami i serem, które z pewnością posmakują zarówno zatwardziałym tradycjonalistom, jak i osobom otwartym na kulinarne ciekawostki.
Takie roladki to idealny pomysł na wielkanocny obiad :)

Przy okazji polecam Wam również inne przepisy na białą kiełbasę:



Photobucket  

ROLADKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY FASZEROWANE PIECZARKAMI I SEREM 
(4 porcje)
  • 600 g białej kiełbasy, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki bułki tartej (+ opcjonalnie dodatkowa ilość do panierowania), 
  • spora szczypta majeranku 

farsz:
  • 150 g żółtego sera (np. gouda),
  •  200 g pieczarek, 
  • 10 cm kawałek pora, 
  • 1 łyżka masła, 
  • sól ziołowa do smaku, 
  • szczypta pieprzu, 
  • olej do smażenia 

sos:
  • 2 cebule, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 czubata łyżka mąki, 
  • 500 ml bulionu wołowego, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego 

Farsz: Ser i pieczarki zetrzeć (osobno) na tarce o dużych oczkach. Por posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić por i pieczarki, smażyć na średnim ogniu, aż woda, którą puszczą pieczarki odparuje. Doprawić pieprzem i solą ziołową do smaku, dokładnie wymieszać.

Białe kiełbaski wycisnąć z osłonek do miski, dodać jajko, bułkę tartą i majeranek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na 4 porcje, za pomocą dłoni rozpłaszczyć je na cienkie placki (najlepiej na zwilżonej wodą desce, wówczas masa nie będzie się tak mocno przyklejać). Na środku rozsmarować farsz pieczarkowy i posypać serem. Ostrożnie zwinąć roladki i zakleić boki, tak aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
Roladki obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor (ja nie panierowałam, obsmażyłam bez panierki i też byly OK).

Sos: W tym czasie w rondlu rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Dodać mąkę i mieszając, chwilę smażyć. Wlać bulion, dokładnie wymieszać. Dodać obsmażone roladki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, następnie zdjąc pokrywkę i dusić kolejne 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos się zagęści.


(przepis podpatrzony tutaj

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Kurczę, jakoś nie widzę w składnikach jaki i ile tego sera?

    OdpowiedzUsuń