Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wieprzowina Alfredo z pieczarkami na zielonym makaronie

By 19:00 , ,

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki i z tej okazji razem z Mopsikiem i Martynosią umówiłyśmy się na wspólne gotowanie pieczarkowych smakołyków ;) Ja przygotowałam makaron z wieprzowiną z pieczarkami w sosie Alfredo. Potrawa ta wprawdzie niezbyt przypomina oryginalną włoską potrawę Fettucine Alfredo, a na dodatek ja zamieniłam zielony makaron wstążki na makaron o innym kształcie, ale całość była naprawdę bardzo smaczna i nieskomplikowana w przygotowaniu - zatem idealna na codzienny obiad :)

Photobucket

WIEPRZOWINA ALFREDO Z PIECZARKAMI NA ZIELONYM MAKARONIE 
(przepis na 4 porcje)
  • 350 g zielonego makaronu ze szpinakiem, 
  • 300 g schabu, 
  • 250 g pieczarek, 
  • 1 nieduża czerwona papryka, 
  • 2 cebule szalotki, 
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól i pieprz 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotować sos: w rondlu o grubym dnie stopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć na małym ogniu kilkanaście sekund. Mieszając trzepaczką, stopniowo wlewać bulion, a następnie mleko. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Doprawić sos szczyptą gałki, szczyptą pieprzu i ½ łyżeczki soli.
Schab pokroić na bardzo cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
Paprykę pokroić w małą kostkę, a pieczarki w plasterki. Szalotki posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić schab i smażyć 1 minutę na średnim ogniu. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając. Mięso z papryką przełożyć do miski, a na tej samej patelni stopić pozostałą łyżkę masła. Dodać szalotkę i pieczarki, smażyć 4-5 minut, aż woda, którą puszczą pieczarki odparuje. Wlać przygotowany sos, wymieszać i zagotować. Dodać 2 łyżki parmezanu, ugotowany makaron i mięso z papryką, wymieszać i podgrzać.
Rozłożyć na talerze, posypać pozostałym parmezanem i od razu podawać.


(na podstawie przepisu z książki „Sztuka gotowania na co dzień” P. Martina)
 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze