Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb pszenny z garnka bez wyrabiania

By 20:36

Chleb z garnka to moje tegoroczne odkrycie, które pozwoliło mi jeszcze lepiej wykorzystać zakupiony jakiś czas temu garnek żeliwny. Jest to chyba najlepszy chleb, jaki udało mi się upiec, a na pewno znajduje się w ścisłej czołówce. Chleb z garnka ma chrupiącą skórkę, która utrzymuje się długo po ostudzeniu oraz sprężysty miąższ pełen apetycznych dziurek ;) Taka konsystencja miąższu to zasługa sporej ilości wody w cieście oraz długiego wyrastania, co pozwala na wytworzenie długich struktur glutenowych. Ciasto powinno wyrastać minimum 12 godzin. Najlepiej wymieszać składniki poprzedniego dnia wieczorem i upiec chleb następnego dnia o dowolnej porze.
Pieczenie w garnku żeliwnym pozwala nie tylko zachować ładny, okrągły kształt ciasta, ale również zapewnia odpowiednią wilgotność powietrza wewnątrz - wyższą, niż przy tradycyjnym pieczeniu na blasze. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, spróbujcie użyć okrągłego naczynia żaroodpornego z pokrywą - efekty powinny być również zadowalające.





CHLEB PSZENNY Z GARNKA BEZ WYRABIANIA
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1,5 szklanki letniej wody
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Wlać wodę i całość ponownie wymieszać łyżką. Ciasto będzie kleiste i może sprawiać wrażenie zbyt rzadkiego, ale takie właśnie ma być. W cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 12-24 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat. Podsypując dłonie mąką, uformować okrągły bochenek - delikatnie, starając się nie naruszyć struktury ciasta pełnego bąbelków. Ciasto pozostawić na ok. 30 minut (przez ten czas może się trochę rozlać na płasko - to normalne przy tej konsystencji ciasta).
W tym czasie do zimnego piekarnika wstawić żeliwny garnek wraz z pokrywką i całość rozgrzać do 220 stopni C. Po osiągnięciu tej temperatury garnek powinien grzać się minimum 15 minut.
Następnie wyjąć gorący garnek z piekarnika, zdjąć pokrywę, a dno oprószyć mąką. Ciasto ponownie delikatnie uformować na kształt okrągłego bochenka i bardzo ostrożnie, uważając żeby się nie poparzyć, umieścić go na dnie garnka. Ostrym nożem lub nożyczkami zrobić na powierzchni chleba 3-4 nacięcia. Nałożyć pokrywę garnka i włożyć go z powrotem do piekarnika.
Piec 45 minut w 220 stopniach C. Po tym czasie ostrożnie usunąć pokrywę i piec chleb jeszcze ok. 15 minut, aż ładnie się zarumieni.
Upieczony bochenek od razu wyjąć z garnka i pozostawić do ostudzenia na kratce.






(na podstawie przepisu z tej strony)












Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast garnka żeliwnego może być zwykły garnek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w treści przepisu: "Jeśli nie macie garnka żeliwnego, spróbujcie użyć okrągłego naczynia żaroodpornego z pokrywą - efekty powinny być również zadowalające".

      Usuń