Udka kurczaka pieczone w panierce orzechowej
Super smaczne pieczone udka kurczaka z dość nietypową, orzechowo-czosnkową panierką przygotowałam jako dodatek do pieczonych fioletowych ziemniaków. Niech o smaku świadczy fakt, że mój M., który zawsze oddziela i zostawia skórki z mięsa (jak dziecko, no ale przecież nie od dziś wiadomo, że mężczyźni to takie trochę przerośnięte dzieci :P) tym razem zjadł je ze smakiem ;)))
UDKA KURCZAKA PIECZONE W PANIERCE ORZECHOWEJ
- 4 nogi z kurczaka,
- 5 orzechów włoskich (wyłuskanych),
- 2 nieduże ząbki czosnku,
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1 czubata łyżka majonezu dobrej jakości,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz
Nogi kurczaka oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blasze wyłożonej folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut.
Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, oliwę, sok z cytryny, kardamon i sól, całość dokładnie wymieszać.
Po 45 minutach pieczenia posmarować kurczaka powstałą pastą i piec jeszcze ok. 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
(na podstawie przepisu annawk)
0 komentarze