Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fettucine Alfredo

By 10:07 , , , , ,

Jest to jeden z najprostszych przepisów na makaron, i – jak to zwykle w takich przypadkach bywa – to właśnie w prostocie tkwi jego siła. 
Wzmianki o fettucine z masłem i parmezanem pojawiły się we włoskiej książce kucharskiej ju ż w XV wieku, ale dopiero na początku XX wieku rzymski restaurator Alfredo di Lelio dopracował ów przepis i nazwał go swoim imieniem. Synowie i wnuki Alfreda nie zaprzepaścili jego spuścizny i wypromowali potrawę w USA z ogromnym sukcesem. Obecnie fettucine Alfredo jest jedną z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach. Jak nietrudno się domyślić, powstało wiele wersji tej potrawy, wzbogaconej kurczakiem, krewetkami, pomidorami lub zielonym groszkiem. 

Do fettucine Alfredo przymierzałam się od dawna, choć z drugiej strony obawiałam się, że makaron z tak ciężkim sosem, bez żadnych warzyw, będzie strasznie mdły. Nic podobnego! Zarówno mnie, jak i M., makaron baaardzo smakował i aż nam było trochę żal, gdy skończyliśmy swoje porcje. Sos, choć łagodny, jest wyrazisty w smaku. 
Być może kiedyś wypróbuję wersję „podrasowaną” kurczakiem lub pomidorkami, ale póki co jestem w pełni usatysfakcjonowana podstawową wersją :) 



FETTUCINE ALFREDO 
(4 porcje) 
500g świeżego makaronu fettucine, 
25g masła, 
225ml śmietanki kremówki (36%), 
90g świeżo startego parmezanu + trochę do posypania, 
odrobina (!) gałki muszkatołowej, 
sól i pieprz, 
natka pietruszki do posypania 

Masło i 150ml śmietanki umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 1,5 minuty, aż nieco zgęstnieje. W tym czasie zagotować lekko osolona wodę w dużym garnku, wrzucić makaron, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka na małym ogniu, zalać śmietanowym sosem i wymieszać dokładnie. Wciąż delikatnie podgrzewając, dodać pozostała śmietanę, parmezan i gałkę muszkatołowa, doprawić sola i pieprzem. Przed podaniem posypać startym parmezanem i udekorować natka pietruszki. 


(przepis z blogu Maggie)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie,ciekawe.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej podstawowej wersji, zawsze z kurczakiem albo łososiem, pomidorkiem, czy rukolą. Niemniej śmietanka i parmezan to duet tak zacny, że bez dodatkowego akompaniamentu też musi się bronić. Włosi znają się na rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI ROMA” IN ROME, PIAZZA AUGUSTO IMPERATORE 30

    With reference of your article (for which I thank you), I have the pleasure to tell you the history of my grandfather Alfredo Di Lelio, who is the creator of “Fettuccine all’Alfredo” (“Fettuccine Alfredo”) in 1908 in the “trattoria” run by his mother Angelina in Rome, Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi). This “trattoria” of Piazza Rosa has become the “birthplace of fettuccine all’Alfredo”.
    More specifically, as is well known to many people who love the “fettuccine all’Alfredo", this famous dish in the world was invented by Alfredo Di Lelio concerned about the lack of appetite of his wife Ines, who was pregnant with my father Armando (born February 26, 1908).
    Alfredo di Lelio opened his restaurant “Alfredo” in 1914 in Rome and in 1943, during the war, he sold the restaurant to others outside his family.
    In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 "Il Vero Alfredo" (“Alfredo di Roma”), whose fame in the world has been strengthened by his nephew Alfredo and that now managed by me, with the famous “gold cutlery” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks (in gratitude for the hospitality).
    See also the website of “Il Vero Alfredo”.(with news also about franchising).

    I must clarify that other restaurants "Alfredo" in Rome do not belong to the family tradition of "Il Vero Alfredo – Alfredo di Roma".
    I inform you that the restaurant “Il Vero Alfredo –Alfredo di Roma” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.
    Best regards Ines Di Lelio

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie! mi z kolei brakowało jakiegoś warzywa. może właśnie groszku lub brokułów?

    OdpowiedzUsuń