Pikantne placki ziemniaczane
Gdy byłam dzieckiem, przepadałam za plackami ziemniaczanymi z cukrem, podawanymi w szkolnej stołówce (w piątkowe poranki niemal modliłam się, żeby nie było smażonej ryby, tylko właśnie placki z cukrem lub naleśniki z dżemem;)
Obecnie zdecydowanie bardziej wolę placki w wersji słonej, a najlepiej jeszcze pikantnej. I chociaż rzadko je robię, bo tarcie ziemniaków na małej, ręcznej tarce jest niesamowicie frustrujące, to świeżutkich domowych placków nie zastąpią żadne barowe wersje :)
PIKANTNE PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1kg ziemniaków,
- 1 dużą lub 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duże jajko,
- ok. 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ostra papryka w proszku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść porcje ciasta ziemniaczanego, formując okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki kłaść na ręcznikach papierowych, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawać z sosem pomidorowym
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ½ cebuli,
- 1 duży ząbek czosnku, zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oliwy
8 komentarze
takie nawet wolę ;)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam placki w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam za wytrwałość w tarciu ziemniaków na tarce :) Ja od kilku dobrych lat zachwalam sobie szatkownicę z funkcją do tarcia ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńPlacki uwielbia cała moja rodzina, zwłaszcza takie pikantne :)
Z pewnością pyszne, tak wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię takie pikantne. U nie w rodzinie wszyscy uwielbiają placki ziemniaczane. Zawsze smażę połowę neutralnych a połowę pikantnych. Też miałam problem z tarciem ziemniaków bo zawsze miałam pokaleczone palce. Od dawna mam maszynkę do mielenia mięsa Zelmer i dokupiłam do niej przystawkę . Jest rewelacyjna. Można siekać jarzyny a ja kiszę sama kapustę więc jest dla mnie ta przystawka bardzo pomocna. Jest też możliwość tarcia ziemniaków. . Polecam.
OdpowiedzUsuńOj wiem jak fajnie mieć taką maszynkę, zazdroszczę :) Problem w tym, że mój aneksik kuchenny jest niewiele większy niż szafa, więc niestety z zakupu wielu fajnych sprzętów muszę rezygnować, bo po prostu nie miałabym gdzie ich trzymać...
Usuńpierwszy raz dodawałam skrobię z ziemniaków... pierwszy raz też robiłam placki z sosem pomidorowym :) sosu wyszło trochę za dużo (można zrobić z połowy porcji).
OdpowiedzUsuńprzepis serdecznie polecam :)
Zrobiłam dzisiaj i wyszły super;), zastanawiam się tylko jak długo trzeba je smażyć, bo wydawało mi się, że wyszły trochę niedosmażone....
OdpowiedzUsuń