Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pikantne placki ziemniaczane

By 10:15 , , ,

Gdy byłam dzieckiem, przepadałam za plackami ziemniaczanymi z cukrem, podawanymi w szkolnej stołówce (w piątkowe poranki niemal modliłam się, żeby nie było smażonej ryby, tylko właśnie placki z cukrem lub naleśniki z dżemem;) 
Obecnie zdecydowanie bardziej wolę placki w wersji słonej, a najlepiej jeszcze pikantnej. I chociaż rzadko je robię, bo tarcie ziemniaków na małej, ręcznej tarce jest niesamowicie frustrujące, to świeżutkich domowych placków nie zastąpią żadne barowe wersje :) 

 



PIKANTNE PLACKI ZIEMNIACZANE 
  • 1kg ziemniaków, 
  • 1 dużą lub 2 małe cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 duże jajko, 
  • ok. 2 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • ostra papryka w proszku, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

 
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i duklanie odcisnąć, zachowując sok. Odciśnięte ziemniaki od razu wymieszać z jajkiem, żeby nie ściemniały. Wyciśnięty sok ziemniaczany odstawić na chwilę, po czym wylać, a osadzoną na dnie naczynia skrobię wymieszać z ziemniakami. Dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mąkę pszenną i majeranek, doprawić solą, pieprzem i papryką w ilości według własnych preferencji (ja dałam ½ łyżeczki). Wszystko starannie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść porcje ciasta ziemniaczanego, formując okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Usmażone placki kłaść na ręcznikach papierowych, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. 
Podawać z sosem pomidorowym 


 
 
SOS POMIDOROWY 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 duży ząbek czosnku, zioła prowansalskie, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka oliwy 

 
W rondlu lekko rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć chwilę, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilkanaście sekund, po czym wlać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 




Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Oj uwielbiam placki w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam za wytrwałość w tarciu ziemniaków na tarce :) Ja od kilku dobrych lat zachwalam sobie szatkownicę z funkcją do tarcia ziemniaków :)
    Placki uwielbia cała moja rodzina, zwłaszcza takie pikantne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością pyszne, tak wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też najbardziej lubię takie pikantne. U nie w rodzinie wszyscy uwielbiają placki ziemniaczane. Zawsze smażę połowę neutralnych a połowę pikantnych. Też miałam problem z tarciem ziemniaków bo zawsze miałam pokaleczone palce. Od dawna mam maszynkę do mielenia mięsa Zelmer i dokupiłam do niej przystawkę . Jest rewelacyjna. Można siekać jarzyny a ja kiszę sama kapustę więc jest dla mnie ta przystawka bardzo pomocna. Jest też możliwość tarcia ziemniaków. . Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj wiem jak fajnie mieć taką maszynkę, zazdroszczę :) Problem w tym, że mój aneksik kuchenny jest niewiele większy niż szafa, więc niestety z zakupu wielu fajnych sprzętów muszę rezygnować, bo po prostu nie miałabym gdzie ich trzymać...

      Usuń
  5. pierwszy raz dodawałam skrobię z ziemniaków... pierwszy raz też robiłam placki z sosem pomidorowym :) sosu wyszło trochę za dużo (można zrobić z połowy porcji).

    przepis serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj i wyszły super;), zastanawiam się tylko jak długo trzeba je smażyć, bo wydawało mi się, że wyszły trochę niedosmażone....

    OdpowiedzUsuń