Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z brokułami

By 10:38 , , ,

Bardzo dawno nie robiłam pierogów, więc korzystając z wolnego dnia, nadrobiłam tę zaległość ;) Chciałam przetestować jakiś nowy farsz, którego wcześniej nie próbowałam – i padło na brokuły. Wybór okazał się trafny, pierogi wyszły bardzo smaczne.
Uwielbiam brokuły, ale dodatek sera był niezbędny, by obłaskawić M., co zresztą się udało ;) Na pewno jeszcze kiedyś powtórzę ten przepis. 

Photobucket 

PIEROGI Z BROKUŁAMI 
(4 porcje) 
400-450g mąki, 
1 łyżka oleju, 
1 brokuł, 
100g serka topionego, 
50g sera żółtego, 
1 duży ząbek czosnku, 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
1 cebula, 
3 łyżki masła (najlepiej klarowanego), 
sól i pieprz 

Mąkę przesiać, dodać olej i szczyptę soli. Zagniatać ciasto, stopniowo wlewając ciepłą wodę (ok. 2/3 szklanki). Gdy ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”. 
W tym czasie przygotować farsz. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (nie powinien stracić koloru). Odcedzić, wrzucić do miski. Dodać serek topiony i razem ugnieść tłuczkiem do ziemniaków (w razie braku tłuczka można rozdrobnić brokuła widelcem). Dodać starty na tarce ser żółty, natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do przestudzenia. 
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i sklejać pierogi. 
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi gotować w dwóch partiach, przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. 
Każda porcję okrasić cebulką zrumienioną na maśle.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Akurat brokuly byly tanie i nakupilam, jak wariat...
    Ale nigdy bym nie wpadla na ich zapierogowanie!
    Swietny pomysl!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokułowe pierogi???koniecznie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ustawiam się w kolejce po jedna porcję, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brokuły, ale w wersji z pierogami jeszcze nie jadłam. Musze koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielone pyszności :) Brokuły to moje smaki! A takie pierogi... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mirabelko, zwinę przepis na nadzienie do naleśników. Dzięki! Z pierogami za dużo roboty a potem i tak się rozwalą w trakcie gotowania.
    Marta/migotka21

    OdpowiedzUsuń