Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ananasowe placuszki z sosem toffi

By 16:30 , , ,

Mając napoczętą puszkę ananasów, wykorzystałam je do przygotowania bardzo smacznych (i baaardzo słodkich) placuszków... na rozpustne śniadanie ;) 




 

ANANASOWE PLACUSZKI Z SOSEM TOFFI 
(2 porcje)
  • 1 szklanka mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy, 
  • 7 krążków ananasa z puszki, 
  • olej do smażenia 

sos toffi: 
  • ½ szklanki śmietanki kremówki, 
  • ½ szklanki cukru trzcinowego 

Mąkę, jajko, kefir, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i kurkumę wymieszać na jednolite ciasto. Dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny, wówczas kolor nabierze większej mocy – ale nie jest to konieczne, jeśli nie macie czasu. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i ponownie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron placuszki. Usmażone placki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby usunąć zbędny tłuszcz. 
Kremówkę i cukier trzcinowy umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści a sos nieco zgęstnieje. 
Placuszki podawać z sosem toffi, można je także posypać cukrem pudrem. 






(Inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami) 




Może zainteresuje Cię również

8 komentarze