Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ananasowe placuszki z sosem toffi

By 16:30 , , ,

Mając napoczętą puszkę ananasów, wykorzystałam je do przygotowania bardzo smacznych (i baaardzo słodkich) placuszków... na rozpustne śniadanie ;) 

Photobucket 

ANANASOWE PLACUSZKI Z SOSEM TOFFI 
(2 porcje)
1 szklanka mąki, 
1 jajko, 
1 szklanka kefiru lub maślanki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżka cukru, 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
1 płaska łyżeczka kurkumy, 
7 krążków ananasa z puszki, 
olej do smażenia sos toffi: 
½ szklanki śmietanki kremówki, 
½ szklanki cukru trzcinowego 

Mąkę, jajko, kefir, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i kurkumę wymieszać na jednolite ciasto. Dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny, wówczas kolor nabierze większej mocy – ale nie jest to konieczne, jeśli nie macie czasu. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i ponownie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron placuszki. Usmażone placki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby usunąć zbędny tłuszcz. 
Kremówkę i cukier trzcinowy umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści a sos nieco zgęstnieje. 
Placuszki podawać z sosem toffi, można je także posypać cukrem pudrem. 


(Inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami) 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wygląda obłędnie :) toffiiiii!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością zrobię,wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ananas w cieście i do tego toffi...smaczne niebywale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię te placuszki. Choć wersja z ananasem jeszcze u mnie nie gościła
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń