Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pasta jajeczno-pomidorowa z włoską nutą

By 09:23 , , , ,

Prosta i smaczna pasta kanapkowa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Pomimo że zimą pomidory nie są smaczne, posiłkujemy się ich przetworami, które są bogatsze w prozdrowotny likopen niż świeże. Śródziemnomorskiego akcentu dodają zioła i czosnek. Naprawdę fajna pasta, warto wypróbować :) 

Photobucket 

PASTA JAJECZNO-POMIDOROWA Z WŁOSKĄ NUTĄ 
5 jajek, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
2 łyżki pikantnego ketchupu, 
1 łyżka gęstego jogurtu lub majonezu, 
1 cebulka dymka, 
1 mały ząbek czosnku, 
szczypta suszonego oregano, 
szczypta suszonej bazylii, 
sól i pieprz 

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i ostudzić. Obrać, włożyć do miski i dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać koncentrat i ketchup, wymieszać, ponownie rozdrabniając. Można dodać jogurt lub majonez dla ujednolicenia konsystencji. Dodać drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, żeby smaki się „przegryzły”. 


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Kolejna fajna propozycja na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna pasta, chętnie ją wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to moje drugie i trzecie śniadanie na dzisiaj. narzeczonemu smakuje bardzo :) mnie również :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń