Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

By 10:20 , ,

Kolorowa surówka urozmaici niejedno danie obiadowe. Moc witamin i przyjemność chrupania :) 

Photobucket 

KOLOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 
½ główki kapusty pekińskiej, 
kawałek (ok. 8cm) pora, 
1 mała marchewka, 
1/2 długiego ogórka,
½ czerwonej papryki, 
3-4 łyżki kukurydzy z puszki, 
3 łyżki oliwy, 
1,5 łyżki soku z cytryny, 
sól i pieprz 

Pora pokroić w półplasterki, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić. 
Kapustę poszatkować, marchew i ogórek zetrzeć na szatkownicy w słupki lub na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w małe paseczki. Wszystkie warzywa łącznie z kukurydzą wymieszać w misce. 
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodając pieprz i ewentualnie jeszcze sól do smaku. Polać surówkę i wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Oby jak najwięcej takich surówek! Ja bym jeszcze dodała ogórek konserwowy albo kiszony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam jest jeszcze świeży ogórek, zapomniałam dopisać ;)))

      Usuń
  2. Mirabelko,w przepisie podalas swiezy ogorek.Salatka wspaniala,zajadamy sie nia od jakiegos czasu.Czasem dorzucimy jakies inne warzywko np.kawaleczek selera naciowego,czy swiezy koperek.....tak niewiele trzeba zeby slinka nam ciekla....dziekuje za Twoj blog,zerkam do niego czesto...pozdrawiam cieplo Ela

    OdpowiedzUsuń