Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka "gyros"

By 12:47 , , ,

Zapiekanka bardzo luźno inspirowana greckim gyrosem – na tej samej zasadzie, co sałatka gyros, która jest bardzo popularną sałatką na imprezy ;) Zapiekankę z kolei warto przygotować na zwykły obiad w ciągu tygodnia, bo choć nie jest wyrafinowaną potrawą, to mimo to jest bardzo smaczna. Dodatek majonezu może początkowo wydawać się niektórym nieco kontrowersyjny, ale zapewniam, że nie ma w nim nic złego (w końcu co może być szokującego w żółtkach i oleju jako składnikach zapiekanki?). Robiłam ją już kilka razy i zawsze wszystkim smakowała, zatem śmiało polecam :) 

Photobucket 

ZAPIEKANKA "GYROS"
(4 porcje)
500 g filetów z piersi kurczaka,
200 g ryżu,
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
5 szt. ogórków konserwowych,
200 g żółtego sera,
przyprawa kebab-gyros,
3 łyżki oleju lub oliwy,
4 łyżki majonezu,
6 łyżek ketchupu 

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju/oliwie. Ryż ugotować na sypko i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Posmarować 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu. Na ryż wyłożyć kurczaka i posypać 1/3 startego sera. Ułożyć pokrojone w plastry ogórki konserwowe i pokrojoną w kostkę paprykę. Posypać pozostałym serem. Posmarować pozostałymi 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut, aż ser się stopi i zarumieni. 

Photobucket 

Zapiekanka ta jest jednym z moich przepisów, które znalazły się w zimowym wydaniu „Apetytu” - małopolskiego magazynu blogerów kulinarnych. Magazyn możecie przeczytać, klikając TUTAJ :)

Może zainteresuje Cię również

22 komentarze

  1. Bardzo lubię tę zapiekankę i robiłam już kilka razy, ale teraz unikam, ze względu na ten nieszczęsny majonez, dzięki któremu przecież ona jest tak smaczna... ;) Nie wiem czym go zastąpić.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez możesz zamienić na jogurt naturalny tak się przynajmniej robi w tych sałatkach .

      Usuń
    2. W sałatkach owszem, ja sama często mieszam majonez z jogurtem z przewagą jogurtu do wszelakich sałatek, ale problem tutaj jest taki, że jogurt pod wpływem gorąca, podczas pieczenia, zetnie się w niezbyt apetycznie wyglądający serek zamiast połączyć się z ryżem i resztą składników. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, to owszem, można zastąpić majonez jogurtem i tutaj...

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki! Zwłaszcza z gyrosem. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie,pewnie smak jest również powalający.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. z pewnością spróbuje tego w moim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ryż nie przypiekł sie na dnie suchego naczynia żaroodpornego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, co widać na drugim zdjęciu :) ale jak ktoś ma obawy, można posmarować naczynie tłuszczem, zwłaszcza jeżeli piekarnik jest gazowy lub mocno grzeje.

      Usuń
  6. Dzisiaj na obiad zjedliśmy tą zapiekankę. Pyszna!

    Tak sobie myślę, że następnym razem zastąpię keczup koncentratem pomidorowym :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń
  7. Mega pysznie wyglada! Z pewnością zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie i nieskomplikowanie nawet jak dla abstynentki kuchennej która w kuchni ma 2 lewe ręce mimo szczerych chęci. Na pewno przetestuje- mam motywację ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. naczynie żaroodporne zakryć w piekarniku ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy nadaje się do odgrzania na drugi dzień? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, my mieszkamy we dwoje i połowę tej zapiekanki zjedliśmy drugiego dnia :)

      Usuń
  11. Zgadzam się jogurt tylko w sałatkach, chociaż nie sam a zmieszany z majonezem. Wiadomo że jogurt jest zdrowszy, ale z majonezem jednak smakuje lepiej nawet w mniejszej ilości :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały przepis! Miałam okazję go wypróbować już kilka razy i zawsze wychodzi rewelacyjnie! Ja pokroiłam ogórka też w kosteczkę i wymieszałam z papryką - daje fajny efekt :)
    Na drugi dzień (jak zostanie) odsmażam na patelni i tez jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten przepis nigdy się nie znudzi mojej rodzinie. Pychota

    OdpowiedzUsuń