Grejpfrutowe udka z kurczaka
Łączyłam już kurczaka z najróżniejszymi owocami, a mimo to udka duszone z grejpfrutami wydawały mi się dość niecodzienne. Efekt? Marynowane w soku grejpfrutowym mięso było niesamowicie delikatne i miękkie, a sam grejpfrutowy sos głęboki i wyrazisty w smaku. Bardzo dobry przepis :)
GREJPFRUTOWE UDKA Z KURCZAKA
(4 porcje)
4 udka kurczaka,
4 różowe grejpfruty,
1 duży strąk czerwonej papryki,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz,
natka pietruszki
Udka umyć, umieścić w misce, zalać sokiem wyciśniętym z 3 grejpfrutów. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjąć z soku, osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w paseczki i czosnek w plasterki. Wlać grejpfrutową marynatę i dusić na małym ogniu przez ok. 40-45 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, a sos odparować na dużym ogniu, by nieco się zagęścił. Pod koniec gotowania do sosu dodać cząstki czwartego grejpfruta, obrane z błonek. Doprawić cukrem, pieprzem i papryką w proszku, ewentualnie solą.
Udka ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką pietruszki.
(na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego”, z moimi modyfikacjami)
11 komentarze
Witam no nie wiem dla mnie to brzmi bardzo kontrowersyjnie. Udka z kurczaka i do tego grejfrut. Jak podziwiam wszystko co komentuję tak ta potrawa nie wiem, czy by się znalazła na moim menu. Dla mnie jest to coś nowego postaram się to wypróbować i tak jak co weekend sprawdzić, czy się zawiodę, na tym daniu czy nie.
OdpowiedzUsuńWszystko zależy czy lubisz połączenie mięsa i owoców (zwłaszcza cytrusów). Przykładowo kaczka z pomarańczami jest przepisem starym jak świat i dość popularnym, kurczak i grejpfrut w zasadzie opiera się na podobnej korelacji smaków :)
Usuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo egzotyczna propozycja... O ile kaczka w pomarańczach jest mi bardzo dobrze znana, to muszę przyznać, że sama bym się nie odważyła na taki krok :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kurczaka w cytrynach i pomarańczach, na grejpfruty bym nie wpadła... Zapisuję ten przepis, bo już sobie wyobrażam ten smak... Poezja :)
OdpowiedzUsuńNiecodzienne a przez to ... ciekawie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
bardzo lubię Twojego bloga Miabelko :) właściwie w każdym tygodniu gotuję coś z przepisów od Ciebie, ten również wypróbuję. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńW opisie jest mowa o czosnku, w liście składników został pominięty. Ile go dodać? Pozdrawiam, Iwona
OdpowiedzUsuń2 ząbki, już dopisuję. Dzięki za zwrócenie uwagi :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Już zrobione i zjedzone. Całej rodzince bardzo smakowało :) Iwona
UsuńCieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!
Usuń