Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grejpfrutowe udka z kurczaka

By 10:30 , ,

Łączyłam już kurczaka z najróżniejszymi owocami, a mimo to udka duszone z grejpfrutami wydawały mi się dość niecodzienne. Efekt? Marynowane w soku grejpfrutowym mięso było niesamowicie delikatne i miękkie, a sam grejpfrutowy sos głęboki i wyrazisty w smaku. Bardzo dobry przepis :) 




 

GREJPFRUTOWE UDKA Z KURCZAKA 
(4 porcje) 
4 udka kurczaka, 
4 różowe grejpfruty, 
1 duży strąk czerwonej papryki, 
1 duża cebula, 
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju, 
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz, 
natka pietruszki 

Udka umyć, umieścić w misce, zalać sokiem wyciśniętym z 3 grejpfrutów. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia mięso wyjąć z soku, osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w paseczki i czosnek w plasterki. Wlać grejpfrutową marynatę i dusić na małym ogniu przez ok. 40-45 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, a sos odparować na dużym ogniu, by nieco się zagęścił. Pod koniec gotowania do sosu dodać cząstki czwartego grejpfruta, obrane z błonek. Doprawić cukrem, pieprzem i papryką w proszku, ewentualnie solą. 
Udka ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką pietruszki. 


 (na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego”, z moimi modyfikacjami)

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Witam no nie wiem dla mnie to brzmi bardzo kontrowersyjnie. Udka z kurczaka i do tego grejfrut. Jak podziwiam wszystko co komentuję tak ta potrawa nie wiem, czy by się znalazła na moim menu. Dla mnie jest to coś nowego postaram się to wypróbować i tak jak co weekend sprawdzić, czy się zawiodę, na tym daniu czy nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy czy lubisz połączenie mięsa i owoców (zwłaszcza cytrusów). Przykładowo kaczka z pomarańczami jest przepisem starym jak świat i dość popularnym, kurczak i grejpfrut w zasadzie opiera się na podobnej korelacji smaków :)

      Usuń
  2. Bardzo egzotyczna propozycja... O ile kaczka w pomarańczach jest mi bardzo dobrze znana, to muszę przyznać, że sama bym się nie odważyła na taki krok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kurczaka w cytrynach i pomarańczach, na grejpfruty bym nie wpadła... Zapisuję ten przepis, bo już sobie wyobrażam ten smak... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niecodzienne a przez to ... ciekawie
    Pozdrawiam


    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię Twojego bloga Miabelko :) właściwie w każdym tygodniu gotuję coś z przepisów od Ciebie, ten również wypróbuję. Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. W opisie jest mowa o czosnku, w liście składników został pominięty. Ile go dodać? Pozdrawiam, Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 ząbki, już dopisuję. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Już zrobione i zjedzone. Całej rodzince bardzo smakowało :) Iwona

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń