Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z chorizo i serem manchego

By 17:25 , , ,

Przepis ten dość długo czekał na swoją publikację (a bo święta, a bo nie było okazji lub nastroju), nie znaczy to wcale, że nie jest dobry ;) Jest to bardzo fajny pomysł na smaczny i szybki do przygotowania obiad. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet osoby, które uważają się za „nogi” w kuchni. Wprawdzie zdobycie sztandarowych produktów kuchni hiszpańskiej: kiełasy chorizo i owczego sera manchego nie jest proste, ale można poeksperymentować z zamiennikami: zamiast chorizo użyć dobrej jakości, pikantnego salami, a ser manchego zastąpić np. pecorino lub nawet cheddarem. 

Photobucket 

KURCZAK Z CHORIZO I SEREM MANCHEGO 
(4 porcje) 
4 filety z piersi kurczaka, 
ok. 100g kiełbasy chorizo, 
ok. 70g sera manchego, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka skórki startej z cytryny, 
sól morska, 
świeżo mielony pieprz, 
świeża bazylia, 
oliwa lub olej do smażenia 

Filety umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć skórą otartą z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, włożyć piersi kurczaka i posiekany w plasterki ząbek czosnku. Smażyć mięso z obu stron, aż będzie rumiane z wierzchu, ale nadal surowe w środku. Wówczas zdjąć filety z patelni i w każdym ostrym nożem naciąć wzdłuż kieszonkę. W środku umieścić po kilka plastrów chorizo i kilka listków bazylii. Kurczaka spiać wykałaczkami i posypać startym serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Przed podaniem usunąć wykałaczki. 

Podawać z lekką sałatką (u mnie sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i oliwek) oraz ziemniakami. 


(na podstawie przepisu Karola Okrasy z Kuchni Lidla)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze