Obsługiwane przez usługę Blogger.

Roladki z kurczaka a la sushi

By 10:15 ,

Niedzielny obiad inspirowany sushi, czyli mały polsko-japoński fusion. Roladki z kurczaka, w środku papryka i surimi, które, wbrew moim lekkim obawom, bardzo fajnie przypasowało :) Wasabi natomiast dodało roladkom wyrazistości i pikanterii, a sezamowa panierka zwieńczyła całość. Osobiście uważam, że trochę zbyt oszczędnie nałożyłam wasabi i mogłam dać go więcej, ale poza tym faktem jestem bardzo zadowolona z efektu. Warto spróbować :) 

Photobucket 

ROLADKI Z KURCZAKA A LA SUSHI 
(2 porcje) 
2 filety z kurczaka, 
2 paluszki surimi, 
kawałek czerwonej papryki, 
wasabi, 
1 jajko, 
2 łyżki bułki tartej, 
1 płaska łyżeczka białego sezamu, 
1 płaska łyżeczka czarnego sezamu, 
olej do smażenia, 
sól i pieprz 

Filety umyć, osuszyć, delikatnie rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować cienką warstwą wasabi. Położyć paluszek surimi i 1 lub 2 paski papryki. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. 
Bułkę tartą wymieszać z oboma rodzajami sezamu. Roladki panierować w jajku i sezamowej bułce. Smażyć na oleju złoty kolor ze wszystkich stron, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, żeby doszły w środku. 

 Najlepiej podawać z ryżem i japońskim coleslawem :)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Wygląda naprawdę zachęcająco.
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń