Obsługiwane przez usługę Blogger.

Skrzydełka w serowej panierce

By 10:22 , , ,

Szukając pomysłu na jakiś prosty obiad do zrobienia w środku tygodnia, natrafiłam na ten oto przepis. Jako że bardzo dawno nie robiłam skrzydełek, skusiłam się i... okazało się, że są naprawdę pyszne. A ponieważ piecze się je w piekarniku, nie są tak bardzo tuczące, na jakie wyglądają :) 
Warto zrobić :)

Photobucket 

SKRZYDEŁKA W SEROWEJ PANIERCE
10 skrzydełek z kurczaka, 
2 łyżki soku z cytryny, 
1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka, 
1 duże jajko, 
1 łyżeczka ostrego sosu (np. sambal oelek) lub szczypta chili w proszku, 
1 czubata łyżka mąki, 
2 łyżki bułki tartej, 
ok. 80g żółtego sera (użyłam goudy)

Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć cienkie końcówki. Natrzeć sokiem z cytryny. Oprószyć przyprawą do kurczaka (lub po prostu mieszanką soli, pieprzu i ziół) oraz ostrym sosem/chili w proszku. 
W foliowym woreczku wymieszać mąkę, bułkę i drobno starty ser. Skrzydełka maczać w jajku, następnie wrzucić do woreczka, zamknąć i wymieszać, potrząsając, aby przykryły się panierką. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią aluminiową i piec pod przykryciem przez 45-50 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 15 minut pieczenia można zdjąć folię, żeby panierka bardziej się zarumieniła. 

Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i surówką. 
Do takich skrzydełek świetnie pasuje sos BBQ i ketchup :) 


 (na podstawie przepisu z bloga Grumków)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. A w jakiej temperaturze piec te skrzydełka? Przepis bardzo mnie zainteresował, ale nie chciałabym, aby nie wyszły. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam w 180 stopniach. Dobrze, że zwróciłaś/eś uwagę, zwykle podaję temperaturę pieczenia, a tym razem mi to jakoś umknęło :)

    OdpowiedzUsuń