Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie w sosie musztardowym

By 11:33 , , , , , , ,

Mojemu M. bardzo smakują śledzie w sosie musztardowym pewnej popularnej firmy, jednakże od dawna ich nie kupujemy z uwagi na fatalny skład, ogromną ilość kalorii oraz fakt, że sosu w pudełku jest o wiele za dużo w porównaniu z ilością śledzia. 
Na szczęście bardzo łatwo jest przygotować takie śledzie w domu – równie smaczne, a przy tym znacznie zdrowsze i lżejsze. Wystarczą dwa rodzaje musztardy, jogurt oraz ewentualnie kapka majonezu :) 
Takie śledzie muszą poleżeć w sosie przynajmniej przez noc w lodówce, ale zdecydowanie warto je przygotować – nie tylko na Święta :) 

Photobucket 

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 
6 filetów śledziowych marynowanych, 
2 łyżki musztardy delikatesowej lub ostrzejszej np. dijon, 
2 łyżki musztardy francuskiej, 
4 łyżki jogurtu naturalnego, 
1 łyżka majonezu (opcjonalnie), 
pieprz, 
ewentualnie sól, 
½ łyżeczki cukru 

Filety osączyć, a jeśli są zbyt słone, moczyć je kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie pokroić na kawałki. Obie musztardy wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem oraz ewentualnie solą, mając jednak na uwadze słoność śledzi. Do miski z sosem dodać śledzie i wymieszać. 
Wstawić do lodówki na całą noc. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. uwielbiam sledzie i tez sama wolę zrobic :)

    Wesołego Alleluja !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję szczyptę curry,też jestem ich wielbicielką ale cena i szukanie śledzika w sosie doprowadzało mnie do szału.

      Usuń