Śledzie w sosie musztardowym
Mojemu M. bardzo smakują śledzie w sosie musztardowym pewnej popularnej firmy, jednakże od dawna ich nie kupujemy z uwagi na fatalny skład, ogromną ilość kalorii oraz fakt, że sosu w pudełku jest o wiele za dużo w porównaniu z ilością śledzia.
Na szczęście bardzo łatwo jest przygotować takie śledzie w domu – równie smaczne, a przy tym znacznie zdrowsze i lżejsze. Wystarczą dwa rodzaje musztardy, jogurt oraz ewentualnie kapka majonezu :)
Takie śledzie muszą poleżeć w sosie przynajmniej przez noc w lodówce, ale zdecydowanie warto je przygotować – nie tylko na Święta :)
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM
6 filetów śledziowych marynowanych,
2 łyżki musztardy delikatesowej lub ostrzejszej np. dijon,
2 łyżki musztardy francuskiej,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu (opcjonalnie),
pieprz,
ewentualnie sól,
½ łyżeczki cukru
Filety osączyć, a jeśli są zbyt słone, moczyć je kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie pokroić na kawałki. Obie musztardy wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem oraz ewentualnie solą, mając jednak na uwadze słoność śledzi. Do miski z sosem dodać śledzie i wymieszać.
Wstawić do lodówki na całą noc.
2 komentarze
uwielbiam sledzie i tez sama wolę zrobic :)
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja !
Dodaję szczyptę curry,też jestem ich wielbicielką ale cena i szukanie śledzika w sosie doprowadzało mnie do szału.
Usuń