Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki a la pizza

By 10:40 , , , ,

Jeżeli, podobnie jak ja, borykacie się z nadmiarem poświątecznej wędliny, idealnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie jej jako składnik obiadu. Na przykład do pizzo-placków, które robię regularnie od kilku lat ;) Są pyszne i pozwalają świetnie „oczyścić lodówkę”, a do tego składniki można dobierać według własnych upodobań.


 

PLACKI A LA PIZZA 
9 łyżek mąki pszennej, 
3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
2 duże jajka, 
1 szklanka ciepłej wody, 
200g szynki, 
100-150g żółtego sera, 
100-150g pieczarek, 
½-1 czerwona papryka, 
1 cebula, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
szczypta suszonego oregano, 
sól i pieprz, 
olej do smażenia

Szynkę, pieczarki, paprykę i cebulę bardzo drobno pokroić – im drobniej, tym placki będą miały ładniejszy kształt. 
Obie mąki, jajka i wodę zmiksować na ciasto o konsystencji śmietany. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i oregano. 
Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 

Podawać z ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.


(przepis z blogu Grumków, z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wyglądają pysznie :P Chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne (dodaję jeszcze kukurydzę), są pyszne i sycące - a do tego bardzo kolorowe więc nawet niejadki się skuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko i muszą tak samo smakować. Zapisuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile placków wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 18, zależy ile damy sera, pieczarek no i od tego jakiej wielkości placki będziemy kładli na patelnię :)

      Usuń
  5. więc placki wyszły mega! zeszły wszystkie pierwszego dnia :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń