Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety z kalafiora w amarantusowej panierce

By 10:31 , ,

Smaczne, bezmięsne kotlety z kalafiora to dość popularny przepis na niedrogi i nieskoplikowany obiad. Tym razem zamiast zwykłej panierki z bułki tartej użyłam ekspandowanego amarantusa, który po usmażeniu jest fantastycznie chrupiący :) 
Takie kotleciki najlepiej jest podać z sosem jogurtowo-czosnkowym oraz lekką sałatką. 

 

KOTLETY Z KALAFIORA W AMARANTUSOWEJ PANIERCE 
  • 1 kalafior, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 duże jajko, 
  • 3-4 łyżki kaszy manny, 
  • 2 łyżki koperku lub natki pietruszki, 
  • sól (najlepiej ziołowa), 
  • pieprz, 
  • amarantus ekspandowany (popping) do panierowania, 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedzić i zostawić na sitku, by odparował. 
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie (1 łyżeczce oleju). Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Wystudzonego kalafiora włożyć do miski i rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać cebulę z czosnkiem, jajko, posiekany koperek, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na 15-20 minut, żeby kasza napęczniała. Masa powinna mieć konsystencję jak na kotlety mielone – w razie potrzeby dodać jeszcze nieco kaszy. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe kotlety, obtoczyć je w ekspandowanym amarantusie i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Należy uważać, ponieważ amarantus dość łatwo się przypala, dlatego najlepiej smażyć kotleciki na średnim ogniu. 
Usmażone kotlety osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i od razu podawać.


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Mmmm... cudnie to wygląda ;) Do tej pory kalafiora znałam tylko pod jedną postacią, czyli w zupie! Teraz koniecznie muszę przetestować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Amarantus zalega u mnie od dłuższego czasu. :) Już wiem, co z nim zrobię!

    OdpowiedzUsuń