Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety z indyka w amarantusowej panierce i puree ziemniaczano-marchewkowe

By 10:15 , , ,

Jednym z „uroków” mieszkania w bloku jest coniedzielny koncert tłuczenia kotletów, dobiegający od sąsiadów z góry, z dołu i po bokach ;) Nie, żeby mi to jakoś przeszkadzało – po prostu jest to pewnego rodzaju folklor i rytuał. 
Przyznam, że bardzo rzadko jadam klasyczne kotlety; może dlatego, że nie pałam jakimś szczególnym entuzjazmem do panierki ;) By jednak tradycji stało się zadość, wczoraj poczyniłam obiad prawie-tradycyjny. Był kotlet i ziemniaki... Kotlet z piersi indyka, panierowany w ekspandowanym amarantusie. Podobny miałam kiedyś okazję jeść „U Bernarda” we Wrocławiu – zachwyciła mnie wówczas niebywała chrupkość i delikatność tej panierki. 
Ziemniaki natomiast stały się bazą pysznego puree z dodatkiem marchewki. Zdecydowanie muszę częściej go robić :) 

Photobucket 

KOTLETY Z INDYKA W AMARANTUSOWEJ PANIERCE I PUREE ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE 
(2 porcje) 
2 średnie lub 4 malutkie plastry z piersi indyka, 
1 ząbek czosnku, 
sól i pieprz, 
zioła prowansalskie, 
1 jajko, 
ok. 5-6 łyżek ekspandowanego amarantusu (poppingu), 
olej rzepakowy do smażenia 

puree ziemniaczano-marchewkowe:
3 średnie ziemniaki, 
1 marchewka, 
sól i pieprz, 
3-4 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub mleka, 
ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej 


Puree: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchew obrać, pokroić i ugotować osobno, w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Oba warzywa odcedzić. Ziemniaki dokładnie utłuc i wymieszać ze śmietanką/mlekiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną gałki. Marchewkę utłuc tylko trochę – tak, by pozostała w niewielkich kawałkach. Wymieszać niezbyt dokładnie z ziemniakami. 

Kotlety: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Panierować w roztrzepanym jajku i w amarantusie. Smażyć na niewielkim m ogniu na złocisty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i od razu podawać, ponieważ amarantusowa panierka dość szybko traci chrupkość. 

Photobucket 

Photobucket


Na moim obrusie potrawa z amarantusem

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Super pomysł na wykorzystanie ekspandowanego amarantusa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo nam smakowało :) polecamy :)

    OdpowiedzUsuń