Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mini chlebki do święconki

By 16:20 , , ,

Odkąd piekę chleb na zakwasie, coraz rzadziej kupujemy pieczywo w piekarni. Dlaczego więc w Święta miałoby być inaczej? I do tego te szalone kolejki... 
Dlatego w tym roku pierwszy raz upiekłam mały chlebek do święconki... a właściwie dwa, bo tyle mi wyszło ;) 
Wbrew pozorom nie było z tym jakiejś większej roboty – w czasie gdy ciasto wyrastało, a później chlebki się piekły, robiłam pisanki i przygotowywałam resztę święconki... Wszystko to oczywiście w Wielką Sobotę rano. 
Jedno jest pewne – własnej roboty, domowy chlebek prezentuje się uroczo w koszyku, a jego zapachu nie da się porównać z żadnym kupnym :)

 Photobucket 

MINI CHLEBKI DO ŚWIĘCONKI 
(2 sztuki) 
100g mąki pszennej, 
5g świeżych drożdży, 
szczypta cukru, 
szczypta soli, 
75ml wody, 
żółtko do posmarowania, 
mak i sezam do posypania chlebków 

Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować 2 małe chlebki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia. Gdyby się trochę „rozchodziły” na boki, przed pieczeniem delikatnie poprawić ich kształt. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika posmarować chlebki żółtkiem i posypać ziarnami. 
Piec w temperaturze 180 stopni, około 20 minut. 


(Na podstawie przepisu z blogu Dom Agi


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze