Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanki z pieczarkami i serem

By 10:15 , , , ,

Wczoraj był Światowy Dzień Pieczarki, więc z tej okazji na obiad zrobiłam zapiekanki. Potrawę, którą zna chyba każdy i prawie każdy lubi. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest to fastfood typowo polski. W Krakowie nietrudno o dobre zapiekanki – za najlepsze uchodzą Zapiekanki Bieńczyckie, popularne są także zapiekanki z pętli w Bronowicach, które kiedyś nieraz zdarzyło mi się konsumować wracając z zajęć na uczelni. Trzeba przyznać, że poczciwe zapieksy dzielnie walczą z burgerami i innymi „modnymi” ostatnio specjałami z foodtrucków :) 
Osobiście najbardziej lubię wersję podstawową zapiekanek – z serem i pieczarkami, bez żadnych udziwnień typu kukurydza czy salami, z kechupem i obowiązkowo dużą ilością szczypiorku :) I takie właśnie poczyniłam tym razem :) 


ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM 
(4 sztuki) 
2 półbagietki, 
500g pieczarek, 
2 cebule, 
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego), 
250g żółtego sera (np. goudy), 
sól i pieprz, 
ketchup, 
szczypiorek (opcjonalnie) 

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. 
Na patelni stopić masło i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut – aż soki, które puszczą wyparują, a pieczarki zaczną się ładnie rumienić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. 
Bułki przekroić na połówki, na każdą nałożyć pieczarki i posypać startym serem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut, aż ser się stopi, a pieczywo zacznie robić się chrupiące. 
Przed podaniem polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.


Pieczarkowy Tydzień 2015

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Też ostatnio robiłam :) U mnie były jeszcze z kurczaczkiem
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Też muszę je zrobić. Smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te zapiekanki! Przerobiłam już kilka wariantów smakowych, ale te tradycyjne smakują najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę je zrobić! Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. super są wyśmienite. marii.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie jutro zrobić. ..

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne są mniammmm :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zrobię, wyglądają przepysznie i zapewne takie są 😃

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiliśmy wczoraj na kolację, pycha, kupne nie dorastają im do pięt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamiast keczupu sos czosnkowy. O niebo lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super. Takie jak pamietam z Polski, wlasnie chrupie.

    OdpowiedzUsuń