Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka przepiórcze z pieczarkami w cieście francuskim

By 10:20 , , , ,

Przepyszna alternatywa dla klasycznych pasztecików do barszczu. Jajka przepiórcze stanowią oryginalny wielkanocny akcent, no i są fajną niespodzianką w środku chrupiącego pakieciku. Szybko się je robi – co więcej, gotowe pakieciki można włożyć do lodówki i upiec dopiero przed samym podaniem. Warto wypróbować... nie tylko na święta :) 

 

JAJKA PRZEPIÓRCZE Z PIECZARKAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 
(6 sztuk) 
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
6 jajek przepiórczych, 
280g pieczarek, 
1 mała cebula, 
pęczek natki pietruszki, 
sól i pieprz, 
1 żółtko, 
1-2 łyżki mleka, 
1 łyżka oleju 

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodać pieczarki i smażyć, aż soki które puszczą odparują. 
Jajka przepiórcze włożyć do rondelka z wodą i gotować 2 minuty od momentu zagotowania się wody. Przelać zimną wodą i obrać. 
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć pieczarki, posypać posiekaną natką i umieścić po jednym jajku. Zlepić pakieciki i posmarować je żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. 
Piec w 220 stopniach przez około 15 minut, aż będą złociste. 
Najlepiej podawać na ciepło.


(przepis z blogu Kolizje Smaków z moimi małymi zmianami)




Może zainteresuje Cię również

3 komentarze