Karkówka pieczona w sosie - najłatwiejsza :)
To chyba jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie mięsa, jakie widziałam. Z takim przepisem powinien poradzić sobie każdy.
Gdy przeczytałam listę składników marynaty, nie miałam wątpliwości, że mi posmakuje, ponieważ jest ona bardzo zbliżona do jednego z moich ulubionych sosów. I jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, to z pewnością przypadnie do gustu i Wam :)
KARKÓWKA PIECZONA W SOSIE
5-7 plastrów karkówki,
½ szklanki wody,
½ szklanki brązowego cukru,
¼ szklanki sosu sojowego,
¼ szklanki ostrej musztardy (np. dijon, ewentualnie sarepskiej),
1,5 szklanki pikantnego ketchupu,
4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego,
5 liści laurowych,
sól i pieprz
Plastry karkówki umyć, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać razem (ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie zostawić w całości) i powstałym sosem zalać mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
(przepis amidalli)
4 komentarze
Bardzo ciekawy przepis,chętnie wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, szybki i super łatwy! Wszystkim smakowało!
OdpowiedzUsuńmięso musi być pokryte sosem? mam duże naczynie żaroodporne....
OdpowiedzUsuńMusi być, inaczej mięso wyschnie. Najlepiej zrobić więcej sosu albo w ogóle wszystkiego zrobić więcej (i mięsa, i sosu), najwyżej będzie na 2 dni albo na dokładkę.
UsuńNie wiem o jak dużym naczyniu piszesz, ale moje (to na zdjęciu) ma 30cm długości i było OK. :)