Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczone placki ziemniaczane z rzeżuchą

By 17:48 , , , ,

Pieczone placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych. Choć smakują oczywiście nieco inaczej, to według mnie są naprawdę pyszne. W swojej wersji dodałam im wiosennego akcentu w postaci rzeżuchy. Zamiast niej można oczywiście użyć innej zieleniny, na przykład koperku, szczypiorku lub natki pietruszki.
Z plackami świetnie komponuje się sos na bazie jogurtu greckiego z nutą chrzanu. Wszystko to sprawia, że jest to idealny bezmięsny, postny obiad, doskonale wpasowujący się w ideę Wielkiego Tygodnia.


 

PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE Z RZEŻUCHĄ 
(2 porcje)
600g obranych ziemniaków, 
1 duże jajko, 
½ cebuli, 
1 duży ząbek czosnku, 
garść rzeżuchy, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oleju 

sos:
150g jogurtu greckiego light, 
1 łyżeczka chrzanu, 
sól i pieprz, 
szczypta ziół prowansalskich 


Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na papkę). Odcisnąć, zachowując sok. Wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać skrobię, która osadziła się w soku ziemniaczanym. Jeśli masa jest za sucha, dodać odrobinę tegoż soku. Masę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać rzeżuchę i wymieszać. 
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować ją delikatnie olejem. Z masy kłaść na papierze okrągłe i niezbyt grube placki. Z wierzchu posmarować je olejem za pomocą pędzelka. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Po mniej więcej 25 minutach można je odwrócić, żeby zarumieniły się z drugiej strony. 

Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi. 


(inspiracja

Wielki Post 2015

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Robię je już po raz kolejny i ciągle są pyszne! Zmieniam tylko troszkę składniki :) dzisiaj dodałam do masy czosnek, startą marchewkę, a po odwórceniu, na ostatnie 5 minut posypałam startym serem :) mniam!

    OdpowiedzUsuń