Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sfincione - sycylijska pizza z blachy

By 19:00

Jeśli komuś wydaje się, że prawdziwa Włoska pizza jest zawsze cieniutka, jest w błędzie. Odmian pizzy jest we Włoszech sporo i wiele regionów ma swoje własne rodzaje, którymi się szczyci. Tak jest w przypadku Sycylii i sfincione, czyli pizzy na bardzo grubym cieście. Najczęściej wypiekana jest w prostokątnych blachach i dzielona na porcje, czasem przybiera też formę niedużych, lecz grubych placków. Jeśli zaś chodzi o składniki, które kładzie się na ciasto, nie ma jednej, jedynie słusznej wersji. Spotkać można sfincione bez sera lub bez pomidorów. Zwykle jednak pojawiają się tam oliwki i anchois. To właśnie one nadają pizzy wyrazisty, intensywny smak. 
Co zaś się tyczy sera - tradycyjnie jest to caciocavallo – owczy ser, niedostępny niestety w Polsce. Zastąpiłam go po prostu mozzarellą, ale myślę, że nasz rodzimy, owczy bundz byłby najlepszym rozwiązaniem ;) Dla nas była to pizza inna niż wszystkie. Bardzo nam smakowała :) 

W ramach wspólnego pieczenia, włoską pizzę zrobiły także Panna Malwinna, Martynosia, Zuzia i Bartoldzik :) 

 

SFINCIONE 
250g mąki, 
15g świeżych drożdży, 
ok. 2/3 szklanki ciepłego mleka, 
1 płaska łyżeczka cukru, 
2/3 płaskiej łyżeczki soli, 
4 łyżki oliwy, 
2 dojrzałe, mięsiste pomidory, 
125g mozzarelli lub bundzu, 
5 filecików anchois, 
2 ząbki czosnku, 
1 duża cebula, 
4 łyżki czarnych oliwek, 
suszone lub świeże oregano 

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową mleka. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn nieco podrośnie. 
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę mleka i 3 łyżki oliwy. Zagnieść gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto – w razie potrzeby można dolać jeszcze nieco mleka. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w kosteczkę cebulą. 
 Formę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować łyżką oliwy. Wyrośnięte ciasto umieścić w foremce. Na wierzchu rozłożyć pomidory z cebulą, pokrojone anchois, starty ser oraz oliwki. Posypać oregano. 
Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut. 


(na podstawie przepisu z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd” z moimi modyfikacjami) 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Ja jednak preferuje tą na mega cienkim cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam jej okazję spróbować w tym roku w środowisku naturalnym z anchois i pomidorami. Muszę przyznać, że jako przekąska taki prostokąt nie ma sobie równych- a szczególnie te przypieczone brzegi... mmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście pizza inna niż wszystkie, przypomina trochę focaccię. Na pewno jest bardzo sycąca, może by się nawet sprawdziła na drugie śniadanie:) Dziękuję za wspólne gotowanie i dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo grube ciasto...wersja amerykańska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest wersja amerykańska, na Sycylii taką pizzę je się od wieków :)

      Usuń
  5. Pycha pycha pycha! robiłem dzisiaj i zostało nam już tylko wspomnienie... :)

    OdpowiedzUsuń