Tortilla z bobem i chorizo
Przez ostatnie tygodnie cena bobu leciała w dół na łeb na szyję i teraz, w pełni sezonu, nie sposób odmówić sobie tego przepysznego, letniego strączka ;) Ja swoją kilogramową paczuszkę kupiłam za 5 zł i na jednej na pewno się nie skończy :)
Połowę bobu wykorzystałam do zrobienia hiszpańskiej tortilli, którą zjedliśmy wczoraj na obiad. Dzięki dodatkowi paprykowej kiełbasy chorizo, tortilla jest wyrazista w smaku i nieco pikantna. Bób i chorizo to znakomite połączenie!
TORTILLA Z BOBEM I CHORIZO
(2-3 porcje)
- 6 jajek,
- 450g bobu,
- 70g kiełbasy chorizo w plasterkach,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
Chorizo pokroić w paski. Jajka doprawić solą i pieprzem, zmiksować na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i krótko przesmażyć chorizo. Wyjąć, a na tę samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wlać jajka. Gdy spód się nieco zetnie, dodać bób i chorizo. Nie mieszać, tylko przykryć patelnię i na niezbyt dużym ogniu smażyć tortillę kilka minut. Gdy dolna część tortilli będzie już ścięta i stabilna, a góra tylko lekko surowa, ostrożnie zsunąć ją na szeroki talerz, przykryć patelnię i szybkim ruchem odwrócić, by tortilla usmażyła się z drugiej strony.
Gotową tortillę pokroić na porcje i od razu podawać.
3 komentarze
Hehe, u mnie na blogu dziś również bób w hiszpańskim wydaniu:) Ale to się jak najbardziej zgadza, bo Hiszpanie bardzo lubią bób. Taki pomysł na tortillę bardzo mi się podoba i myślę, że go wypróbuję w czasie trwania "bobowego" sezonu. Dziękuję za dodanie przepisu, tylko jakbyś mogła jeszcze wstawić banerek durszlakowy pod przepisem, nie chcę, żeby mnie potem ścigali:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysly smaczne:)
OdpowiedzUsuńPysznie. Zjadłabym z bobem.:)
OdpowiedzUsuń