Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tortilla z bobem i chorizo

By 10:15 , ,

Przez ostatnie tygodnie cena bobu leciała w dół na łeb na szyję i teraz, w pełni sezonu, nie sposób odmówić sobie tego przepysznego, letniego strączka ;) Ja swoją kilogramową paczuszkę kupiłam za 5 zł i na jednej na pewno się nie skończy :) 
Połowę bobu wykorzystałam do zrobienia hiszpańskiej tortilli, którą zjedliśmy wczoraj na obiad. Dzięki dodatkowi paprykowej kiełbasy chorizo, tortilla jest wyrazista w smaku i nieco pikantna. Bób i chorizo to znakomite połączenie! 

 



TORTILLA Z BOBEM I CHORIZO 
(2-3 porcje) 
  • 6 jajek, 
  • 450g bobu, 
  • 70g kiełbasy chorizo w plasterkach, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz 

 
W garnku zagotować wodę, wrzucić bób, gotować około 7 minut, Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie osączyć. Obrać z łupinek. 
Chorizo pokroić w paski. Jajka doprawić solą i pieprzem, zmiksować na jednolitą masę. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i krótko przesmażyć chorizo. Wyjąć, a na tę samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wlać jajka. Gdy spód się nieco zetnie, dodać bób i chorizo. Nie mieszać, tylko przykryć patelnię i na niezbyt dużym ogniu smażyć tortillę kilka minut. Gdy dolna część tortilli będzie już ścięta i stabilna, a góra tylko lekko surowa, ostrożnie zsunąć ją na szeroki talerz, przykryć patelnię i szybkim ruchem odwrócić, by tortilla usmażyła się z drugiej strony. 
Gotową tortillę pokroić na porcje i od razu podawać. 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Hehe, u mnie na blogu dziś również bób w hiszpańskim wydaniu:) Ale to się jak najbardziej zgadza, bo Hiszpanie bardzo lubią bób. Taki pomysł na tortillę bardzo mi się podoba i myślę, że go wypróbuję w czasie trwania "bobowego" sezonu. Dziękuję za dodanie przepisu, tylko jakbyś mogła jeszcze wstawić banerek durszlakowy pod przepisem, nie chcę, żeby mnie potem ścigali:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Zjadłabym z bobem.:)

    OdpowiedzUsuń