Kompot rabarbarowo-truskawkowy
Pyszny, domowy kompot ze słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Duet idealny, który sprawdził się już wielokrotnie ;) Podrasowany odrobiną korzennych przypraw smakuje naprawdę doskonale. Polecam!
- 700g rabarbaru,
- 400g truskawek,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3-4 goździki,
- szczypta mielonego kardamonu
Do sporego garnka wlać 2 litry wody, dodać cukier, goździki i kardamon. Zagotować. Dodać rabarbar i truskawki. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. W razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Odstawić do wystudzenia. Na koniec przecedzić przez sitko.
![Domowy Wyrób](http://zmiksowani.pl/image/miks/da3eb124ce03a973e6ca5607ec33a5be_v2.jpg)
![Jak ugasić pragnienie?](http://zmiksowani.pl/image/miks/5c8d96ef360aeeeffb65150368ee67b8_v2.jpg)
![Lato w pełni!](http://zmiksowani.pl/image/miks/be62e88a69275647d71b8f8e8095e740_v2.jpg)
![Rabarbalove](http://zmiksowani.pl/image/miks/7835b08eedd2821ec0f91860659c269d_v2.jpg)
2 komentarze
ale smakowicie wygląda :) uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńidealna na lato:) ja dzisiaj zrobiłam truskawkowo- miętowy:)
OdpowiedzUsuń