Kompot rabarbarowo-truskawkowy
Pyszny, domowy kompot ze słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Duet idealny, który sprawdził się już wielokrotnie ;) Podrasowany odrobiną korzennych przypraw smakuje naprawdę doskonale. Polecam!
- 700g rabarbaru,
- 400g truskawek,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3-4 goździki,
- szczypta mielonego kardamonu
Do sporego garnka wlać 2 litry wody, dodać cukier, goździki i kardamon. Zagotować. Dodać rabarbar i truskawki. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. W razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Odstawić do wystudzenia. Na koniec przecedzić przez sitko.
2 komentarze
ale smakowicie wygląda :) uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńidealna na lato:) ja dzisiaj zrobiłam truskawkowo- miętowy:)
OdpowiedzUsuń