Ciasto z pianką truskawkową
Pyszne, i lekkie ciasto, w sam raz na letnie gorące popołudnia. Delikatną, kremową piankę przełamują orzeźwiające truskawki, a całości dopełnia lekko kakaowy, biszkoptowy spód. Gorąco polecam, póki jeszcze mamy sezon na truskawki! :)
CIASTO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ
- 6 jajek,
- 200g mąki,
- 170g cukru,
- 2 łyżeczki kakao,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 400g truskawek,
- 500ml śmietanki kremówki,
- 2 galaretki truskawkowe
- bita śmietana,
- ładne połówki truskawek,
- listki mięty
Ciasto wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku i odstawić, by nieco przestygły, a następnie wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Do masy truskawkowej dodać kilka łyżek ubitej śmietany i połączyć. Dodać pozostałą śmietanę i dokładnie wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.
Na wystudzonym biszkopcie ułożyć odłożone wcześniej truskawki – można je nieco ściąć z szerszej strony, żeby lepiej się trzymały. Następnie delikatnie wylać masę truskawkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
4 komentarze
Prawdziwe smaki lata:) Bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńhttp://slodkiezdania.blogspot.com/
cudownie wygląda:) jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńPiękne połączenie kolorów i smaków :)
OdpowiedzUsuńhttp://leniuszkowesmaki.blogspot.com/
Fajny przepis, akurat mamy sezon truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńwww.myniaprzygarach.blogspot.com