Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z pianką truskawkową

By 00:16

Pyszne, i lekkie ciasto, w sam raz na letnie gorące popołudnia. Delikatną, kremową piankę przełamują orzeźwiające truskawki, a całości dopełnia lekko kakaowy, biszkoptowy spód. Gorąco polecam, póki jeszcze mamy sezon na truskawki! :) 


 



CIASTO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 
  • 6 jajek, 
  • 200g mąki, 
  • 170g cukru, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 400g truskawek, 
  • 500ml śmietanki kremówki, 
  • 2 galaretki truskawkowe


 
do dekoracji: 
  • bita śmietana, 
  • ładne połówki truskawek, 
  • listki mięty 



 
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać po trochę cukru i żółtek, aż do wyczerpania składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. 
Ciasto wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 

 
Truskawki umyć, usunąć szypułki. 20 zgrabnych, niezbyt dużych sztuk odłożyć, pozostałe zmiksować blenderem. 
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku i odstawić, by nieco przestygły, a następnie wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. 
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. 
Do masy truskawkowej dodać kilka łyżek ubitej śmietany i połączyć. Dodać pozostałą śmietanę i dokładnie wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. 
Na wystudzonym biszkopcie ułożyć odłożone wcześniej truskawki – można je nieco ściąć z szerszej strony, żeby lepiej się trzymały. Następnie delikatnie wylać masę truskawkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty. 
Ciasto należy przechowywać w lodówce. 



 

 
(na podstawie przepisu ze starego „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)






 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Prawdziwe smaki lata:) Bardzo apetyczne.
    http://slodkiezdania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda:) jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne połączenie kolorów i smaków :)
    http://leniuszkowesmaki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, akurat mamy sezon truskawkowy :)
    www.myniaprzygarach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń