Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pstrąg z ananasem po chińsku

By 10:22 , , ,

Jakiś czas temu pierwszy raz zakupiłam filet z pstrąga łososiowego. Zastanawiałam się, czy po prostu nie usmażyć go lub nie upiec w folii, tak zwyczajnie, ale przypomniałam sobie o przepisie na chińską potrawę z pstrąga i ananasa, na która kiedyś miałam ochotę. Okazało się, że połączenie ryby i ananasa jest bardzo udana, a danie naprawdę smaczne. Warto wypróbować :) 


Photobucket 

PSTRĄG Z ANANASEM PO CHIŃSKU 
(2 porcje) 
350g filetu z pstrąga (zwykłego lub łososiowego), 
2-3 plastry świeżego ananasa (ewentualnie z puszki),
1 łodyga selera naciowego, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka sosu sojowego, 
3-4 łyżki soku ananasowego, 
1/3 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego, 
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 
1 łyżka oleju, liście selera i paseczki czerwonego chili do dekoracji 

Plastry ananasa pokroić na kawałki, a selera w plasterki. Czosnek posiekać. 
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w paski (oddzielając skórę). 
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić seler, ananas i czosnek. Smażyć, mieszając, przez 1-2 minuty. Dodać sos sojowy, sok ananasowy i bulion. Zagotować. Dodać rybę i gotować jeszcze 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. 
Na koniec udekorować potrawę poszatkowanymi liśćmi selera i paseczkami chili. 
Podawać z ryżem. 


(Przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. ciekawe połączenie smaków, zazwyczaj z ananasem to łączyłam kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń